Někteří taxikáři v Budějovicích chtějí odborné zkoušky

21. únor 2018

Znát místopis a orientovat se v předpisech. To by měli podle sdružení První jihočeská taxi všichni taxikáři v Českých Budějovicích. Dnes tomu tak podle nich není. Proto už od loňska usilují někteří řidiči o schválení městské vyhlášky, která zavede odborné zkoušky.

„Já musím zaplatit sociální a zdravotní pojištění, silniční daň, pojistku na auto, musím mít STK jako taxikář jednou ročně, ne na dva roky,“ vyjmenovává své povinnosti taxikář Jindřich Švácha.

Společně a Vladimírem Mundrákem založil sdružení První jihočeská taxi, které usiluje o schválení městské vyhlášky pro taxikáře. „Nastal zmatek v provozování taxislužby, dneska může do toho auta sednout kdokoliv. U některých společností jezdí s taxíkem osmnáctiletí studenti,“ připomíná.

Jindřich Švácha si slibuje, že nová pravidla by tomu měla zamezit. Mezi staršími taxikáři ale nepanuje naprostá shoda. Někteří s obnovou zkoušek nesouhlasí. Odmítli se vyjádřit jmenovitě na mikrofon, ale mimo záznam si postěžovali, že by to bylo jako dělat znovu řidičský průkaz.

O tom, že mezi taxikáři se vyskytnou i tací, kteří vozí klienty načerno, svědčí úlovek městské policie z minulého týdne. Strážníci podle slov svého mluvčího Davida Štýfala odhalili dva řidiče, kteří vozili klienty bez patřičného oprávnění.

Se zavedením vyhlášky souhlasí primátor Jiří Svoboda. „Jsem pro, byl jsem jedním z iniciátorů této vyhlášky a na radě jsme ji většinově schválili. Poté jsem ji předkládal zastupitelům, ale bohužel se nenašla v danou chvíli většina. Věřím, že příště to bude lepší,“ říká.

Úpravu zákona o silniční dopravě požaduje na celostátní úrovni ministr dopravy v demisi Dan Ťok. Ta se ale týká taxislužeb typu UBER, pro které jsou České Budějovice podle slov Jindřicha Šváchy příliš malým rybníčkem.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio