Nepořádek z Rudolfovské ulice splachuje déšť do rybníků ve Vrátě

22. březen 2018

Rybníky ve Vrátě na okraji Českých Budějovic čeká úklid, z menšího z nich se možná stane přírodní čistička. Větší plány s jedinou rekreační zónou ve Vrátě, která těsně sousedí s areálem Kovošrotu, českobudějovická radnice nemá.

Nejnovější průzkumy ukázaly, že park mezi školou a rybníky není kontaminovaný olovem, a tak město už okolí nechalo uklidit od největšího nepořádku.

„Ono vždycky Vráto bylo bráno jako průmyslová oblast,“ říká Iveta Duchoňová, která se v místním rybníce za školou jako dítě učila plavat. „Před čtyřiceti lety to mělo větší přítok, protože támhle je ulice U Pily, dneska je tam jeden podnik za druhým, všechno svedené do jedné kanalizace. Ty rybníky nikdy neměly přítok, nějaký potok, který by tudy protékal, je to vlastně jen dešťová voda,“ dodává.

A to je problém, který dva rybníky ve Vrátě limituje dodnes. Jediným přítokem je dešťová voda, která do rybníků spláchne veškerý nepořádek z Rudolfovské ulice.

„Dá se s tím něco dělat. Ten hořejší rybníček je podstatně menší a také mělčí a veškeré splachy z Rudolfovské silnice se dostávají nejdřív do něj. Tím, že je mělký, by bylo docela výhodné ho nechat zarůst pobřežním rostlinstvem, které by sloužilo jako kořenová čistička. Ropné produkty se tímto způsobem celkem rychle rozkládají a do toho spodního rybníka by se pak už de facto nedostávaly,“ myslí si radní Michal Kohn, který má na starosti životní prostředí.

S průzkumem živočichů a rostlin v okolí vráteckých rybníků za školou mají pomoct studenti gymnázia Jírovcova, které povede profesorka Jarmila Ichová. „My tam půjdeme udělat takovou hydrobiologickou exkurzi. Bereme vždycky starší a mladší studenty, udělají inventarizaci a pak je zajímavé srovnat, jak se to změnilo, když se změnily podmínky toho území. A je dobré, když si to nejdřív uklidí, když prostě vidí, jak to vypadalo na začátku a jak se to vyvíjí dál,“ vysvětluje.

Na odbahnění rybníků a vyčištění přilehlých pozemků město peníze neuvolní. Park u školy podle posledních průzkumů není kontaminovaný olovem. To se vyskytuje v půdě na straně podél plotu areálu Kovošrotu a na protější straně, která je teď už jen zarostlá křovím.

Na koupání už rybníky nebudou, rybáři k nim ale chodí. „Vesměs jsou to místní nebo i hodně rodiče s dětmi, že taťka vezme syna a učí ho to tady,“ dodává jeden z místních Bohumír Ziegelbauer.

Do úklidu a mapování živočichů a rostlin kolem vráteckých rybníků se studenti pustí zjara.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio