Nezničitelná armáda značky Baťa obsadila Muzeum Jindřichohradecka

20. květen 2016

Baťa je ve světě synonymem výroby obuvi. Méně se však ví, že firma vyráběla svého času v Československu také hračky. A právě gumové hračky značky Baťa teď obohatily expozice Muzea Jindřichohradecka.

Ve 30. letech minulého století byla Baťovy zlínské závody jedním z největších producentů gumových hraček, které se vyráběly i pro export. „Přerušení výroby hraček učinila druhá světová válka, protože guma, tedy pryž, patřila mezi válečné materiály a bylo potřeba výrobu zaměřit na zbrojení,“ vysvětluje kurátor výstavy Miroslav Smaha.

Hned po válce byly Baťovy závody znárodněny a výroba hraček zcela zanikla. Gumové hračky značky Baťa jsou i proto mezi sběrateli vzácným zbožím.

„V naší expozici bych chtěl především upozornit na dioráma, které představuje mobilizaci československé armády do sudetského Tanvaldu v roce 1938. Je sestaveno z gumových vojáčků značky Baťa z třicátých let. Máme tady i vitrínku, která je zaměřená na počátky výroby pryžových hraček z kaučuku. Tyto exponáty pocházejí dokonce ještě z devatenáctého století. Dnes je to naprosto neznámá věc, že guma i celuloid se využívaly už v této době,“ dodává Miroslav Smaha.

Gumové hračky ale velmi často podléhají puchření. A ani odborníci zatím nevědí přesně, jak jejich znehodnocování zabránit. „Dosud to nevědí ani restaurátoři. My se věnujeme výzkumu, takže sledujeme chování toho materiálu v různých podmínkách a zatím podle našich zkušeností guma potřebuje chlad a tmu a spíš vlhčí vzduch,“ uvádí kurátor.

Hračky, které ve 30. a 40. letech vyráběly Baťovy závody ve Zlíně, budou v Muzeu Jindřichohradecka k vidění do 30. prosince.

autor: hoch
Spustit audio