Noclehárny pro bezdomovce se v zimě rychle plní

11. únor 2018

Téměř jarní teploty vystřídaly mrazy. Noclehárny pro lidi bez domova tak zažívají během několika posledních nocí nápor. V Jihočeském kraji funguje šest zařízení, která nabízejí azyl.

Dům svatého Pavla v Riegrově ulici v Českých Budějovicích funguje už delší dobu a pro zimní měsíce má vypracovaný krizový režim. Je otevřený vždy večer od 19.30 hodin ve chvíli, kdy venkovní teploty klesnou pod pět stupňů.

„Pánové, kteří nemají na to, aby si zaplatili nocleh, nebo z nějakého důvodu nechtějí, mohou přenocovat zadarmo v prostorách denního centra na židlích. Nemají tedy postele, ale jsou v teple,“ doplňuje vedoucí Domu svatého Pavla Petra Vohlídalová.

Lůžka v noclehárně jsou určená pouze pro muže. Podle Petry Vohlídalové se kapacita v zimě rychle zaplňuje. „Zima je vždycky znát, pánové nechtějí trávit čas venku, přece jenom je to nepříjemné, takže na noclehárně se zvyšuje počet zájemců. Máme kapacitu dvacet lůžek a přes zimu bývá obsazeno zhruba patnáct lůžek každý den,“ popisuje.

Ve všední dny od 14 do 14.30 hodin vydává Dům svatého Pavla teplou polévku. Lidem bez přístřeší pomáhají také pracovníci v terénu. „V rámci městské charity funguje i terénní služba, kolegyně jsou celý den venku, kontaktují lidi bez domova, řeší s nimi jejich situaci, nabízejí naše služby,“ vysvětluje Petra Vohlídalová.

Noclehárna pro muže funguje také například v Jindřichově Hradci. „Je otevřeno každý den od osmi večer do osmi ráno, ale příjem zájemců je jen do půl desáté večer. V tuto chvíli máme kapacity pouze pro osm klientů, kdo dřív přijde, ten se ubytuje,“ říká ředitelka farní charity Karolína Píchová.

Další podobná zařízení pro lidi bez domova jsou i v Táboře, Písku nebo Strakonicích.

autor: mvo
Spustit audio