Nová metoda jihočeských vědců umožní efektivnější umělé oplodnění

17. říjen 2017

Když si na buňku pořádně posvítíte, uvidíte její nitro. To je podstata průlomové metody optické mikroskopie, se kterou přišli jihočeští vědci z Fakulty rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity.

Možnost nahlédnout dovnitř živé buňky najde svoje uplatnění například v embryologii a při vývoji nanomateriálů.

Když nyní laboranti sledují vzorky živočišných buněk pod mikroskopem, získávají jen plošný obraz, nevidí, co je nad a co pod. To změní nový mikroskop, který objevili David Štys a Renáta Štysová Rychtáriková.

Jejich přístroj umožní hlubší poznání všech živočišných buněk. „Náš mikroskop nemá žádný okulár, vše se snímá digitální kamerou. Vtip je v tom, že tento mikroskop ukáže buňku ve třech rozměrech a navíc živou, v celé struktuře, která se nachází uvnitř té buňky,“ popisuje David Štys.

Přirovnává to třeba k situaci, kdy sledujeme květinu ve váze. „Když se díváme zdálky, tak vidíme převážně její dvojrozměrný obraz, když přijdeme blíž, jsme schopni rozlišit tvary jednotlivých rostlin i hledat objekty, které se nacházejí z druhé strany vázy,“ vysvětluje.

David Štys a jeho manželka společně vyvinuli také matematický postup, pomocí něhož oddělí části buňky v jednotlivých rovinách. „Tento mikroskop mi proostří buňku a já jsem potom schopná spočítat všechny body, které leží v rovině zaostření, tím můžu modelovat informace o celé buňce,“ říká Renata Štysová Rychtáriková.

Podobný model se dá vytvořit i pro takzvané nanomateriály, které se používají jako bezpečnostní prvky na bankovkách. „V embryologii se to využívá tak, že jsme schopni najít stádium embrya, které je vhodné k oplodnění,“ doplňuje vědkyně.

Mikroskopické měření trvá jen pár minut, ale získání informace o buňce zabere i několik dní. Úkolem jihočeských vědců teď bude tento proces zrychlit do řádů vteřin.

Spustit audio