Nové stojany na kola na rohu Mariánského náměstí mají zmizet

28. červenec 2016

Cyklisté v Českých Budějovicích dostali před pár dny k dispozici nové stojany na kola v Riegrově ulici na rohu Mariánského náměstí. Jejich vzhled, ale i funkčnost ovšem už po pár dnech pobouřil radní natolik, že je chtějí nechat odstranit.

Riegrova ulice končila doposud vyšlapaným trávníkem. Ten nahradily železné konstrukce svařené do tvaru písmene T a opatřené volně visícími řetězy na zámkové dlažbě.

Nad účelem těchto zeleně natřených prvků kroutí hlavou například kolemjdoucí Michal: „Tak tohle vidím úplně poprvé v životě, netuším, k čemu to může být.“ Své kolo se marně pokoušela ke konstrukci připojit i cyklistka Jana.

Kolostavy nechal na pronajatém pozemku postavit majitel jednoho ze sousedních domů Václav Bláha. Tvrdí, že s projektem obešel několik odborů magistrátu města a má podepsanou smlouvu s primátorem. „Všichni se k tomu vyjádřili, návrh systému kolostavu jsem tam musel dát,“ říká.

Radní se ale shodli, že se jim nové kolostavy nelíbí a že nemají potřebná povolení. Nájemce navíc využil část plochy k postavení reklamního billboardu.

Cesta k jeho odstranění bude podle primátora Jiřího Svobody jednoduchá a rychlá. „Situace je taková, že ten člověk už to měl pronajaté delší dobu a vůbec neplatil nájem. A to jeden z důvodů, který umožňuje ukončit nájemní vztah prakticky okamžitě. Teď by měl být povinen vrátit předmět nájmu do původního stavu,“ uvedl.

Jak bude konec Riegrovy ulice na okraji Mariánského náměstí vypadat, v tom zatím nemá rada města jasno. Jasno mají radní jen v tom, že současné kolostavy musí pryč.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio