Nové veřejné toalety v centru Budějovic přišly na více než 3 miliony korun

8. prosinec 2017

K veřejným toaletám na radnici přibyly v centru Českých Budějovic další záchodky. Jsou v Biskupské ulici. Kromě standardní dámské a pánské části nabízejí také bezbariérový přístup. Za jejich použití lidé zaplatí pět korun.

Podle náměstka českobudějovického primátora Petra Podholy veřejné záchodky v centru Budějovic chyběly a dlouho let fungující zařízení v historické budově radnice město nemůže stavebně upravit podle současných potřeb.

„Tyto nové toalety podle mého názoru určitě už patří do jednadvacátého století. Jsou vyvedeny velmi moderně. Je tu zázemí pro muže, ženy i pro zdravotně postižené a nechybí přebalovací pult, který mohou využít maminky malých dětí,“ popsal.

Stavba toalet trvala čtyři měsíce, město za ně zaplatí přibližně 3,2 milionu korun. V zimě budou v provozu od 7 do 20 hodin. V létě se otevírací doba rozšíří o jednu hodinu.

„Smlouva s provozovatelem bude uzavřená na dobu jednoho roku s tím, že pak uděláme vyhodnocení. Náklady pro město odhadujeme zhruba ve výši 50 tisíc měsíčně,“ dodal jednatel Správy domů České Budějovice Petr Šindelář.

Vybudování veřejných toalet v centru města řešili českobudějovičtí zastupitelé už delší dobu. Představitel opozice Ivo Moravec nynější krok radnice kritizuje.

„Jsme přesvědčeni, že se dá najít jiné řešení než za tři a půl milionu pořídit nové záchodky. Myslím si, že by se stačilo dohodnout s podnikateli a provozovateli kaváren a restaurací, aby lidé v případě potřeby mohli využít jejich podniky využít. Myslím, že toto se radnici nepovedlo,“ řekl.

Kromě nových toalet v Biskupské ulici a těch starých na radnici mohou lidé využít například záchodky na Sokolském ostrově nebo na konci Krajinské.

autor: mvo
Spustit audio