Nové zázemí pro studenty a vědce otevřeli na zámku v Krumlově

4. prosinec 2016

Schwarzenberkové tam měli ustájené koně, pak nacisté a státní bezpečnost služebnu. Teď je z bývalé konírny zámku v Českém Krumlově první Centrum studijních pobytů Národního památkového ústavu u nás.

Oprava vyšla na téměř 38 milionů, dvě třetiny zaplatili památkáři z takzvaných norských fondů, třetinu ze státního rozpočtu.

„Původní přírodní materiály, vápno, vápenný váleček, dřevo, pryskyřice. To vytváří okamžitě dobovou a hlavně autentickou atmosféru,“ ukazuje kastelán Pavel Slavko. Celkem Centrum studijních pobytů nabízí 18 pokojů s příslušenstvím, na každém patře učebnu a velké přednáškové sály v přízemí.

„Základní myšlenkou je zvát kolegy z oboru, především památkové péče, kulturní antropologie, historiky, archiváře. Toto místo nabídne něco mimořádného a unikátního, co nemohou nabídnout univerzity ani špičková badatelská centra, a to je konkrétní propojení s praxí. Budeme-li například řešit technologii fasády, tak hned po teoretických hodinách půjdeme na lešení a můžeme na místě ohledat gotickou, barokní nebo renesanční fasádu,“ popisuje Pavel Slavko.

Výukové a badatelské programy si buď zorganizují univerzity sami, nebo je připraví přímo Národní památkový ústav. Podle ředitele územní správy v Českých Budějovicích Petra Pavelce spolupracuje Centrum studijních pobytů už teď s devíti českými i zahraničními univerzitami.

V Centru studijních pobytů bude po novém roce třeba konference Karlovy Univerzity o vztahu obyvatel k památkám i přírodě.

autor: Romana Lehmannová
Spustit audio