Noví kandidáti na rektora Jihočeské univerzity se představili veřejnosti

2. březen 2016

Jihočeská univerzita potřebuje zvýšit prestiž, jinak jí budou chybět studenti - hlavně ti kvalitní. Na tom se shodli všichni kandidáti, kteří budou v již čtvrté volbě usilovat o křeslo rektora Jihočeské univerzity.

Jsou jimi prorektorka pro zahraniční vztahy Dagmar Škodová Parmová, děkan Teologické fakulty Tomáš Machula a Lubomír Pána, rektor Vysoké školy evropských a regionálních studií v Českých Budějovicích. Ani jeden z nich v předchozích kolech nekandidoval.

V úterý 1. března se představili veřejnosti. V aule jejich projevy poslouchalo přes 200 lidí. Každý z kandidátů měl dvacet minut na to, aby představil své plány v případě zvolení. Všichni se shodli na tom, že je nutné zvýšit prestiž univerzity, díky které by si škola udržela počet studentů i v následujících letech, kdy bude méně absolventů středních škol a gymnázií.

Podle docenta Tomáše Machuly by měla být větší podpora fakult a jednotlivých pracovišť. Ty by pak byly motivované ke kvalitnějším výsledkům, ať už ve výzkumu nebo výuce. „Důležitá je nějaká stimulace, aby měli vůbec důvod jít nahoru. Někde to chtějí, ale nejsou peníze, nejsou vlastně ani lidé a teď samozřejmě jde o to je podpořit. To mohou být interní grantové prostředky, bonusy a podobně,“ uvedl.

Tomáš Machula by rozšířil i výuku v cizích jazycích, aby mělo o studium na Jihočeské univerzitě zájem víc zahraničních studentů.

To by byl cíl i docentky Dagmar Škodové Parmové. Podle ní by právě zahraniční studenti mohli kompenzovat nedostatek těch českých v následujících letech. Pozvat by chtěla na Jihočeskou univerzitu i víc zahraničních vyučujících, například na stáže.

„Také by se naše aktivity neměly zaměřovat jen na tuhle cílovou skupinu. Měli bychom využít našeho potenciálu i pro celoživotní vzdělávání. Placené kurzy celoživotního vzdělávání mohou nabízet všechny fakulty a tím si i dotovat své rozpočty,“ dodala.

Docent Lubomír Pána by výsledky vědeckých prací rozšířil víc mezi veřejnost. Tak by se podle něj prestiž univerzity jistě zvýšila. „Měli bychom publikovaným knihám dát větší marketingovou podporu, aby je znali nejen studenti, ale i další lidé,“ řekl.

Došlo také na dotazy publika. Posluchači se například ptali na to, jaké jsou plusy a mínusy Jihočeské univerzity, jaká je podle nich funkce rektora nebo jak hodnotí glosování politiky současným rektorem Liborem Grubhofferem.

Volba rektora se uskuteční ve čtvrtek 3. března od 14 hodin. Nový rektor do své funkce nastoupí 1. dubna.

autor: Romana Lehmannová
Spustit audio