Novoroční koncert Jihočeského divadla bude letos odlehčený a zábavný

1. leden 2017

Novoroční koncerty Jihočeského divadla jsou už tradiční událostí. Letošní galakoncert je ale plný novinek. Slavnostní večer pořádá divadlo ve spolupráci s Českým rozhlasem České Budějovice a lidé tak mohou poslouchat i přímý přenos.

„Letos jsme se pokusili udělat takovou trochu možná divočejší směsici repertoáru. Nechali jsme se inspirovat novoročním koncertem vídeňských filharmoniků, který bývá takový valčíkový,“ říká umělecký vedoucí opery Jihočeského divadla Tomáš Studený.

Hledali proto mezi autory českého Strausse. Tím je podle Tomáše Studeného nepochybně Julius Fučík starší. „Na začátek jsme dali jeho skladbu Zimní bouře a v tomto duchu jsme se pokusili celý koncert nějak nakomponovat, aby byl zajímavý pro diváky v sále i pro rozhlasové posluchače,“ dodává.

Podle šéfdirigenta a hudebního ředitele Maria de Rose má být novoroční koncert především oslavou. Ta se ovšem musí lišit od oslav spojených s koncem roku. „Na programu jsme spolupracovali s Tomášem Studeným a chtěli jsme, aby to byla oslava, kde se lidé především baví, samozřejmě ne příliš. Každý kus v programu má proto jistou spojitost s oslavováním,“ uvedl.

Také ředitel divadla Lukáš Průdek potvrzuje, že záměrem bylo galakoncert trochu odlehčit. Proto divadlo ve spolupráci s Českým rozhlasem vybralo jako moderátora stand-up komika Petra Vydru. „Budeme s ním spolupracovat poprvé a uvidíme, jak to celé dopadne. Já jsem na to moc zvědavý, protože kromě toho, že je komik, byl dlouhá léta moderátorem na rádiu, které se věnuje vážné hudbě. Je to tedy člověk, který vážné hudbě rozumí a zároveň umí přinést nějaký humor,“ doplňuje Lukáš Průdek.

Novoroční galakoncert začíná v neděli 1. ledna v 17 hodin v DK Metropol v Českých Budějovicích. Poslouchat ho můžete také živě v exkluzivním přímém přenosu Českého rozhlasu České Budějovice na 106,4 FM a webu budejovice.rozhlas.cz

autor: mvo
Spustit audio