O jihočeském venkovu se hovořilo na konferenci ve Strunkovicích nad Blanicí

7. červen 2012

Zástupci obcí, místních akčních skupin, Státního zemědělského intervenčního fondu, Spolku pro obnovu venkova Jihočeského kraje a Jihočeské univerzity se ve středu dopoledne setkali ve Strunkovicích nad Blanicí na Prachaticku.

Šest desítek účastníků až do podvečera debatovalo o možnostech rozvoje venkova nejen například z pohledu infrastruktury, ale také z hlediska vzdělávání.

Karel Matějka (KDU-ČSL), starosta městyse Strunkovice nad Blanicí, který hostí konferenci Jihočeský venkov 2012, může účastníkům ukázat, co se podařilo poté, co Strunkovice v roce 2002 poničila povodeň.

„Vzhledem k tomu, že jsme členy místní akční skupiny Chance In Natur a jsme tam poměrně aktivní a řada těch projektů byla zrealizována, tak padla volba na nás a my je nyní můžeme prezentovat. Moc si to považujeme, je to možnost, jak se představit světu a ukázat, co se nám tady podařilo,“ říká Matějka.

Jaromír Polášek, manažer místní akční skupiny, která má sídlo v Malenicích, předával zkušenosti o vzdělávání žáků základních škol na vesnicích: „Jihočeská univerzita i další subjekty, které tady působí, nabízí další vzdělávání jak pro dospělé, tak i projekty, které jsou zaměřené na děti. To, co by venkov měl preferovat, je výuka zaměřená na soužití s přírodou a na využití potenciálu, který venkov nabízí.“

Na konferenci Jihočeský venkov 2012 ve Strunkovicích nad Blanicí podepsali zástupci krajského sdružení místních akčních skupin smlouvy o partnerství s představiteli Spolku pro obnovu venkova Jihočeského kraje a Jihočeské univerzity.

autor: Václav Malina
Spustit audio