Obcím přestávají stačit vrty, Lipolec bude vodu brát z přehrady Landštejn

21. červen 2017

Sucha a přívalové deště se v posledních letech střídají na jihu Čech jako na houpačce. Zároveň přibývá suchých oblastí. Ministerstvo životního prostředí proto vyčlenilo peníze na boj se suchem.

Pomoc nabízí i ministerstvo zemědělství, třeba dotacemi na stavbu nových vodovodů. Jeden takový by měl ještě letos usnadnit život lidem v Lipolci u Dačic.

Lipolec teď zásobuje jeden vrt. Ten je zhruba kilometr od obce, ale v letních měsících už nestačí. „Neteče voda hlavně v letním období, ale město to řeší z druhé strany tím, že nám sem dováží vodu. Ti, co jsou k rezervoáru nejblíž, tak mají největší problémy. U nás, co jsme níže, většinou klesá tlak vody, ale jsou i situace, kdy voda vůbec neteče,“ říká jeden z obyvatel a také předseda občanského výboru Jaromír Beneš.

„Já osobně mám na dvoře studnu, která je pět a půl metru hluboká a je suchá. Je tam sloupec vody asi metr. Přitom pamětníci říkali, že kdysi za války, když tu projížděli vojáci na koních, tak to byla jedna z mála studní, kde bylo vody dost a chodili tam koně pít,“ dodává.

Dačice se podle starosty Karla Macků snaží problém s vodou v Lipolci vyřešit už několik let. „Jestli si dobře vzpomínám, tak v minulosti se tady posilovaly studny, nicméně ani to ten problém s množstvím vody nevyřešilo,“ říká.

Teď se městu na stavbu nového vodovodu a také nového vodojemu podařilo získat dotaci. „Budeme budovat zhruba dva a půl kilometru dlouhý řad a nový vodojem, který by měl být věžový, vysoký 24 metrů. Tím zajistíme i posílení tlaku vody. Celá stavba má stát zhruba 6,7 milionu bez daně a dotace činí asi 3,7 milionu,“ upřesňuje starosta.

Nový vodovod, který do Lipolce přivede vodu z nádrže Landštejn, by měl být hotový do října.

autor: hoch
Spustit audio