Obec Lčovice odkoupí nádraží z filmu Trhák. Na opravu ale peníze nemá

6. září 2017

Obec Lčovice na Prachaticku zachránila vlakové nádraží od demolice. Po několika letech může od státu konečně odkoupit zchátralou budovu, kterou jste mohli vidět ve filmu Trhák.

Posuzování prodeje se podle lidí ze Lčovic zbytečně protahovalo. Správa železniční dopravní cesty prodlevu vysvětluje úředním postupem. K prodeji nepotřebných nádražních budov musí dát stanovisko kromě ministerstva dopravy také vláda.

Nejslavnější období, kdy ve Lčovicích natáčel režisér Zdeněk Podskalský film Trhák, má zdejší nádraží dávno za sebou. Po 37 letech od premiéry komedie spatříme místo malebného vesnického nádraží zchátralé stavení.

František Lešek se na něj dívá z verandy. „Je rozmlácené všechno kolem dokola. Když se podíváte do místnosti, je tam spousta hadrů, bordel, jak odešli poslední nájemci, podlahy shnilé, je to strašné. Začíná už do toho téct, okapy také někdo sebral. Zkrátka hrůza, už s tím mohli začít něco dělat před lety,“ říká.

Zastupitelé Lčovic o koupi nádraží rozhodli v roce 2013, když se dozvěděli o demoličním výměru. Chtěli historickou budovu zachránit. Teprve před několika dny konečně dostali vyrozumění. „Správa železniční dopravní cesty připravuje návrh smlouvy na prodej stanice ve Lčovicích. Cena byla odhadnuta na 325 tisíc korun,“ informuje mluvčí Marek Illiaš.

„Obec hlavně v současné době nemá volné prostředky na opravu,“ oznámila starostka Blažena Kutová.

„Zveřejníme proto zájem odprodat nádraží. V tom záměru bude uvedena minimální cena, za kterou to budeme chtít prodat, až sečteme všechny náklady, včetně smlouvy a poplatku za vklad,“ dodala.

Pamětník František Lešek ale nevěří, že ještě někdo poničený objekt obnoví a vrátí mu lesk.

autor: Václav Malina
Spustit audio