Obec Lčovice zachránila nádražní budovu před demolicí

6. červen 2016

Kdyby obec Lčovice na Prachaticku neprojevila zájem o nádražní budovu, Správa železniční dopravní cesty by ji nechala srovnat se zemí. Podobně to udělala na stejné trati jenom o pár kilometrů dál v Nišovicích na Strakonicku.

Opuštěné nádražní domy Správa považuje za nepotřebný státní majetek. Zastupitelé Lčovic ale bojují za záchranu svého chátrajícího nádraží. „Historicky je toto nádraží už více než sto let staré a je spojeno s Josefem Zítkem, architektem Národního divadla, který vlastnil i zámek ve Lčovicích,“ říká starostka Božena Kutová.

Budova je podle ní poměrně velká, ale také značně zchátralá. Uvnitř je napadená plísní a houbou, střecha se rozpadá. „Dívali jsme se na ni v poslední době s obavami, protože byla neobydlená a její stav se rychle zhoršuje,“ dodává předseda Stifterova pošumavského železničního spolku Roman Hajník.

Zastupitelstvo schválilo odkup budovy, zásadní při rozhodování byla cena. „Odhadní cena objektu je 325 tisíc. Uvidíme, jaká budou další jednání o snížení ceny. Vzhledem ke stavu budovy předpokládáme, že můžeme cenu při jednání snížit,“ uvádí Božena Kutová.

Záchranu nádraží by uvítali i cestující. „Určitě bychom byli rádi, kdyby to bylo zachované a kdyby tam třeba zase visely kytičky, aby to bylo hezké jako dříve. My ještě pamatujeme paní, která tam prodávala lístky,“ komentuje Věra Hodková, která pravidelně jezdí vlakem s manželem Vladimírem.

Až obec budovu odkoupí, rozhodne se, jak s ní dál naloží, zda ji například prodá nebo pronajme. „Je to v současné době jedinečná šance, jak objekt zachránit. S každou demolicí takové zastávky, nádražního domu mizí kus historie,“ dodává Roman Hajník.

Kromě ministerstva dopravy musí prodej nádražní budovy ve Lčovicích schválit také vláda České republiky. Správa železniční dopravní cesty odhaduje, že to může být do konce letošního roku.

autor: Václav Malina
Spustit audio