Obecní betlém v Klukách je rarita, každý rok navíc přibývají nové figury

23. listopad 2017

V Klukách na Písecku už začaly přípravy na Vánoce. Obec má vlastní betlém se třinácti figurami v životní velikosti. Každým rokem v něm přibývají nové postavy, na které se všichni místní obyvatelé těší.

„Tady mám lipovou spárovku, na které je nakreslený tvar. Nahrubo musím z tvaru vyzdvihnout tu ovečku, protože je to reliéfní řezba, chci, aby to získalo plasticitu,“ popisuje řezbář Miroslav Šefránek v dílně obecního úřadu, kde vznikají jednotlivé figury.

Hotového už má například velblouda a krále. Vše tvoří v životní velikosti. „Když jsem řešil jejich proporce, mohl jsem si před tu desku stoupnout a zhruba si nakreslit části těla,“ vysvětluje řezbář.

Celkem zatím vyrobil třináct figur. Každá má vzadu kovový hrot, aby bylo možné ji zapíchnout do země, a tak instalovat betlém.

S nápadem na obecní betlém přišla starostka Kluk Jana Hrdinová. „My jsme tady v obci nic takového neměli. Setkávali jsme se o Vánocích a tohle mi přišlo jako zajímavé zpestření,“ říká.

Betlém se instaluje už na začátku adventu. „Na to se těší všichni. Jsou zvědaví, jestli přibyde další nová socha, a chodí se fotit, mají to jako vánoční procházku. Je to hezká tradice, ale hlavně si myslíme, že tu po nás něco zůstane pro další generace,“ dodává starostka.

Betlém rozhodně není ještě kompletní. V příštím roce by Miroslav Šefránek měl vytesat postavu Ježíška.

Spustit audio