Obří anděl z lahví bude o adventu zdobit náměstí v Jindřichově Hradci

20. listopad 2016

Zhruba 12 tisíc plastových lahví posbíraly děti ze základních škol v Jindřichově Hradci. Pak z nich pomáhaly vyrobit základní díly pro obřího anděla, který bude letos o adventu zdobit náměstí Míru. Nyní anděla kompletují architekti ze sdružení PET-MAT v Muzeu Jindřichohradecka.

Zahrada muzea se v posledních měsících měnila ve sklad PET lahví. Shromažďoval se tady materiál na stavbu anděla. „Náš původní záměr byl, že bychom vytvořili obrovského anděla z ledu, protože dnes už jsou takové technologie, že i dovnitř ledu se dá něco vyřezat a krásně to nasvítit. Problémem ale jsou mírné zimy,“ říká Marie Hazuková z Muzea Jindřichohradecka.

„Takže jsme hledali něco alternativního, co by ten led trochu nahradilo, mohlo to být také velké a zároveň to vydrželo celý advent. Viděli jsme v časopise takový zvláštní strom z PET lahví, který loni stál před Národní technickou knihovnou, a řekli jsme si, že to je hrozně zajímavý materiál a že vlastně ten led trochu asociuje,“ dodává.

PET lahve na stavbu anděla sbíraly děti ze základních škol v Jindřichově Hradci i okolí. Celkem se zapojilo třináct základních škol. „Každá škola přibližně těch tisíc lahví shromáždila. Přímo ve školách už také vznikaly základní stavební díly,“ připomíná Kateřina Nováková ze sdružení PET-MAT.

Anděl bude po celý advent zdobit náměstí Míru. „Bude opravdu speciální, protože bude mít dvířka, a když se vstoupí dovnitř, tak nad člověkem bude obrovský prostor. Jenom ta základní kupole má pět metrů a nad tím bude ještě hlava, takže bude mít přes šest metrů celkem. Bude krásně nasvícený, a když člověk vstoupí a zazpívá, tak anděl bude dělat takové světelné vlny,“ dodává Marie Hazuková.

autor: hoch
Spustit audio