Obří dítě dotáhlo na budějovické náměstí krásnou hračku. Ta teď baví všechny

13. červen 2014

I letos se obyvatelé a návštěvníci Českých Budějovic mohou těšit na několik monumentálních soch a objektů. Jejich tématem je člověk nebo zvíře vstupující do města.

Sochy nejsou instalovány tak jako v galerii, kde je možné postavit výstavu na nosné myšlence, jelikož prostor s bílými stěnami je čistý a neruší. Oproti tomu exteriér skýtá mnoho možností, jak dané dílo umístit a rozvést vzájemný dialog mezi sochou a místem.

Asi největším objektem, který jakoby dítě obra přitáhlo na provázku do města, je socha Velká hračka v podobě ryby autorky Alexandry Koláčkové. Ta jistě potěší i lidská mláďata a v horkých dnech bude vodní mlhou osvěžovat vzduch náměstí Přemysla Otakara II.

Velká hračka Alexandry Koláčkové

Dalšími tvory ze zvířecí říše, i když z mikrosvěta, jsou sochy Mazlíků inspirované bakteriemi, které jsou tak četné a přesto našimi smysly nepozorovatelné. Autorem mnohonásobné zvětšeniny je Michal Trpák.

Mazlíci Michala Trpáka

Slepé rameno Malše letos ovládnou hadicové postavy Michala Gabriela, jež tančí na řece a jejich protažené končetiny dokreslují hladinu řeky i jejich pohyby .

Hadicové postavy Michala Gabriela

Dalšími tanečnicemi, tentokrát na Zlatém mostě, budou Akvabely Veroniky Psotkové. Jejich lehké siluety levitují a tančí nad Zlatým mostem přes řeku Malši.

Akvabely Veroniky Psotkové

Jakub Flejšar tentokrát připravil figuru muže s názvem Místodržitel, který bude podpírat Černou věž, nebo ji snad bude chtít posunout více do prostoru náměstí?

Místodržitel Jakuba Flejšara

Na hlavním náměstí bude usazena socha čerta od Jaroslava Rony, jehož socha Marťana seděla před radnicí už před dvěma lety.

Na dvorku Wortnerova domu bude umístěna socha Davida Moješčíka s názvem Bludička. Tato meditativní socha, částečně levitující nad zemí, je jakoby z jiného světa, a přesto je pevně spojena se zemí. Stává se jakýmsi strážcem místa.

Poslední sochou instalovanou v Budějovicích je Muž ve středních letech postávající na Zátkově nábřeží. Je to postava částečně inspirovaná kubismem, ale také estetikou graffiti. Tedy socha vycházející z estetiky města, do kterého zapadá.

Sochami Umění ve městě 2014 se můžete potěšit do konce léta v ulicích Českých Budějovic.

autoři: Jana Matznerová , Michal Trpák
Spustit audio