Ochotníci z Volyně zahrají krajanům v Austrálii praštěnou českou pohádku

16. únor 2017

Až v Austrálii zahraje Divadelní studio VODVAS z Volyně tak trochu praštěnou pohádku O šíleně statečném Ivánkovi. Ochotníci z jihočeského městečka se inspirovali klasickými ruskými pohádkami.

Hlavní roli Ivánka ztvárňuje Antonín Mack. „Z pódia vlastně neslezu a mám tam různé náročné kreace, třeba vylézám z chaloupky po čtyřech nebo se plazím,“ prozrazuje. Jiří Zikmund, který je zároveň režisér, zase vydává zvuky na různé nástroje, napodobuje klapot koně, hraje na kytaru i zpívá.

Představení Jiří Zikmund popisuje jako trochu praštěnou českou pohádku na ruské motivy. Protože si ochotníci nebudou moci vzít do letadla například draka Smrtihlava, domluvili si na opačné straně zeměkoule náhradu. „Půjčí nám čínské draky, takže to bude ještě o to komičtější,“ říká režisér.

Divadelníci z Volyně se do Austrálie vypraví na pozvání jeho dcery. „Žije tam už asi sedmnáct let a oslovili ambasadora, jestli bychom náhodou nemohli pro našince zahrát. Je to určitě obrovská prestiž, protože komu se to podaří,“ dodává.

Herečka Eva Vávrová věřím, že děti krajanů budou na pohádku reagovat stejně jako malí diváci v Čechách. „Myslím, že ten humor pochopí a že si tam něco najdou děti i dospělí,“ komentuje.

Divadelní studio VODVAS odletí do Austrálie 26. února. Sehraje přestavení pro děti v Canbeře, Sydney a Melbourne.

autor: Václav Malina
Spustit audio