Olympijský závod Barbory Havlíčkové sledovali ve Vimperku spolužáci a učitelé

16. únor 2018

Výjimečné ráno zažili učitelé a žáci gymnázia ve Vimperku. Ještě před začátkem vyučování sledovali přímý přenos z olympiády v Pchjongčchangu, kde se na desetikilometrovou trať vydala běžkyně na lyžích Barbora Havlíčková.

Nejmladší členku české výpravy potkávají ve škole a najednou ji viděli v Koreji mezi světovou lyžařskou elitou. Z komentáře v České televizi je těšila každá zmínka a každý záběr, ve kterém se sedmnáctiletá Barča objevila.

„Máme tady velkoplošnou obrazovku a budeme sledovat naší Báru, jak se jí povede na olympiádě,“ ukazoval správce výpočetní techniky Milan Vančura.

Mezi diváky nechyběl ředitel gymnázia Jan Heřta. „Je to neuvěřitelné, že už jako studentka se nominovala na olympijské hry, ještě jí není ani osmnáct let, to je úžasný úspěch. Myslím, že Bára to bere především jako možnost získat zkušenosti. Jestli její výkonost půjde nahoru jako dosud, může čekat dobrý výsledek na další olympiádě,“ řekl.

„Je super, že tam Barča je,“ komentoval spolužák Matouš ze sportovního gymnázia. „Bára je fakt dobrá sportovkyně a u mě má respekt, že už takhle v mladých letech se dostala na olympiádu,“ dodal spolužák Adam.

Maminka Martina Havlíčková, která ve škole učí biologii a tělocvik, dorazila až po přímém přenosu. „Pokud Barča jede takový velký závod, máme ve zvyku sledovat to doma v klidu u televize. Ve škole by to asi byly větší nervy,“ vysvětlila.

Z účasti své dcery na olympiádě je dojatá. „Nikdy jsem nemyslela, že ji takhle brzo uvidím startovat na olympiádě. Pořád mám pocit, že je to nějaký film, nechce se mi tomu věřit. Myslím, že po závodě na deset kilometrů můžeme být jenom spokojení, zvládla to se ctí. Ona si na žádné umístění vůbec nepomýšlela, rozhodně tam sbírá zkušenosti a tím, že za sebou nechala ještě jednu z našich závodnic, může být spokojená,“ dodala.

Transparent na budově školy

Další díl olympijského filmu by nadějná lyžařka Barbora Havlíčková měla připsat v ženské štafetě.

autor: Václav Malina
Spustit audio