Ornitologové z celé Evropy sčítají o víkendu vodní ptáky. Zapojili se i Jihočeši

18. leden 2015

Ornitologové po celém světě sčítají vodní ptáky. Tato akce se koná každý rok vždy v polovině ledna. O tomto víkendu už po padesáté.

V zimě se vodní ptáci shlukují na nezamrzlých vodních plochách ve velkých počtech s minimálními přelety. Dají se tedy sčítat s větší přesností než například v době hnízdění.

Hlavním cílem je zjistit, jací ptáci se u nás v zimě vyskytují, velikost jejich populace a také zachytit změny početnosti vodních ptáků. Neméně důležitým úkolem je pro ornitology vytipování mezinárodně významných lokalit vodního ptactva a následně i zlepšit jejich ochranu.

S ptáky, kteří se potápí, je problém

Při sčítání potápivých kachen, lysek, potápek nebo kormoránů ve větším hejnu mohou nastat určité těžkosti. Někteří z těchto ptáků mohou být totiž v době sčítání pod vodou. V takovém případě je lepší počítání přerušit a chvilku pozorovat jejich aktivitu.

Zvláštní pozornost je třeba věnovat skrytěji žijícím druhům jako je potápka malá a slípka zelenonohá. Potápky malé i v zimním období velmi snadno unikají pozornosti, protože se často schovávají při březích nebo v křovinách. V takovém případě musí mít ornitologové natažené uši a dobře poslouchat, jestli je někde uslyší.

Na vodních tocích a nádržích v České republice se můžeme setkat i s mnohými exotickými druhy vodních ptáků. Pravděpodobně se jedná o ptáky uniklé ze zajetí u nás nebo v zahraničí. Údaje o výskytu a početnosti těchto druhů jsou nesmírně cenné a mohou dokumentovat jejich výskyt. Patří mezi ně například husička stěhovavá, labuť černá, husa indická, pižmovka velká nebo kachnička madarínská.

autor: hoch
Spustit audio