Osmnáctiletí obyvatelé Vlachova Březí vysadili na kopci památeční lípu

28. říjen 2016

Tradičně si den vzniku samostatného československého státu připomněli ve Vlachově Březí na Prachaticku. V programu ani letos nechybělo jmenování osmnáctiletých slečen a mladíků novými občany města.

Starosta města Lubomír Dragoun jim předal pamětní listy a vyzval je, aby na kopci u Svatého Ducha zasadili lípu. „Na letošní rok jsme měli 21 osmnáctiletých. Pár se jich omluvilo, ale přesto se sešlo třináct lidí, což považuji za úspěch,“ komentoval.

„Bylo to fajn, je super, že už se můžeme začleňovat do spousty aktivit. Můžeme třeba volit a můžeme se nechat volit, můžeme se účastnit veškerých akcí. A hlavně je nás tady spousta kamarádů, tak jsme rádi, že to můžeme sdílet spolu,“ pochvalovala si osmnáctiletá Klára Tažejová.

Skupina slečen a mladíků zasadila lípu na kopci U Svatého Ducha. Ruku k dílu se nebál přiložit například Jan Kouba, i když narazil na drobné problémy. „Ten kůl jsem tam dával na pětkrát, takže to moc nešlo,“ popsal.

Mezi osmnáctileté obyvatele Vlachova Březí patří také Vladimír Marek. Ten se obec nechystá opustit. „Plánuji, že bych tady ve Vlachově zůstal, a to ve strojírenství. Strojařů je tu málo, takže bych tu opravdu měl uplatnění, je tady i firma, kam chodím na praxi,“ řekl.

Tradici sázení lípy osmnáctiletých v předvečer státního svátku 28. října zavedl ve Vlachově Březí tehdejší ředitel základní školy Jan Honák v roce 1995.

autor: Václav Malina
Spustit audio