Ovocnáři rozdělávají v sadech ohně, aby ochránili stromy před mrazem

21. duben 2017

Ovocnáři na Prachaticku strávili poslední chladné noci ve svých sadech. Rozdělávali ohně, aby ochránili stromy před mrazy. Výsledek je nejistý. Boj s přírodou ale předem vzdát nechtěli.

Mezi ovocnáře, kteří teď kvůli úrodě nespí, patří Roman Grill z Hoříkovic. „V osm večer jsem začal zapalovat balíky slámy, byla to práce na celou noc. Uvidíme, jestli to pomůže. Každý balík musím rozdělat a udělat uprostřed díru, aby se tam dostal vzduch a dobře to hořelo. Ten kouř pak změní teplotu třeba o stupeň,“ popisuje.

Do sadu navozil přes třicet balíků. „Rozmístil jsem je hlavně ke švestkám a višním, protože ty jsou už nakvetlé, a pak ještě k ranějším jablkům, kde už se také objevují květy. I když to bude možná boj s větrnými mlýny, zkusit se má všechno,“ dodává.

Na jabloních jsou zatím květy nakvetené jen z poloviny. To by mohlo úrodu zachránit na rozdíl od třešní. „Mrazy mohou nejvíc poškodit třešně, protože ty už kvetou v podstatě od počátku minulého týdne. Větším problémem než mráz, který dosud byl, je ale nízká teplota s tím, že nelétá hmyz a to opylení bude zřejmě špatné,“ připomíná Petr Lébr, tajemník Ovocnářské unie jižních a západních Čech.

Jestli dubnové mrazy skutečně poškodily úrodu, se pozná na přelomu května a června, kdy plůdky ze stromů opadají.

Spustit audio