Pacienti na Třeboňsku už si poskytovatele domácí péče nevyberou

23. srpen 2016

Agentura Domácí péče Dačice poskytuje své služby na Dačicku 22 let. Od roku 2010 působila také na Třeboňsku. Letos v červenci jí ale Všeobecná zdravotní pojišťovna odmítla Třeboň uznat jako výjezdní místo.

Pojišťovna přestala proplácet služby, které v Třeboni a okolí zdravotní sestry pacientům poskytovaly. Navíc by organizace měla pojišťovně vrátit čtyři miliony korun, které získala za své služby od roku 2010.

„Nabízeli jsme služby v domácím prostředí, například aplikaci injekcí, přípravu a podání léků, ošetření defektů, převazy,“ vypočítává vedoucí sestra Zdeňka Vrublová z Domácí péče.

Na domácí péči má nárok každý pacient, kterému ji doporučí lékař. Patří mezi ně maminka Gabriely Buškové. „Maminka má velké bércové vředy, hluboké defekty a není schopná kvůli dalším zdravotním problémům se ošetřovat sama. Potřebuje opravdu každodenní péči,“ říká Gabriela Bušková.

A stejně jako jakýkoliv jiný pacient má její maminka podle zákona nárok vybrat si, od koho bude domácí péči čerpat. Jako pojištěnec Všeobecné zdravotní pojišťovny o tuto možnost ale přišla. Pojišťovna totiž odmítá agentuře Domácí péče Dačice v Třeboni proplácet výkony.

„Stejně jako například v Domažlicích máte jednu nemocnici a nebudete tam stavět druhou jen proto, aby si lidé mohli vybrat, tak na Třeboňsku máme dostatečně pokrytou potřebu péče pro naše klienty smlouvou s jednou agenturou domácí péče,“ vysvětlil tiskový mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Oldřich Tichý.

Maminka Gabriely Buškové má s agenturou, se kterou má pojišťovna uzavřenou smlouvu, zkušenosti a rozhodně se nechce do její péče vrátit. „Pokud budeme chtít zůstat, tak si péči musíme hradit sami. Další možností je přejít k jiné zdravotní pojišťovně nebo je tu ještě možnost změnit praktického lékaře, ale to by maminka asi psychicky zcela nezvládla,“ dodává Gabriela Bušková.

Stejný problém teď řeší patnáct ze sedmnácti klientů Domácí péče Dačice v Třeboni, kteří jsou zároveň pojištěnci Všeobecné zdravotní pojišťovny. Ve městě proto začala domácí péči nabízet obecně prospěšná společnost Resident 2000.

„Rozhodli jsme se dočasně vzít pacienty pod svá křídla, to znamená, že jsme zaměstnali sestřičky a pacienty jsme s jejich souhlasem převzali do naší péče. Péči hradíme v současné době z vlastních zdrojů, měsíčně celkově vychází na devadesát až sto tisíc,“ uvádí Martina Sedláčková, ředitelka obecně prospěšné společnosti.

Finance na dotování domácí péče budou její organizaci stačit na zhruba tři měsíce. Proto nyní požádala Všeobecnou zdravotní pojišťovnu o smlouvu na poskytování domácí péče.

Zda má šanci ji získat, nechtěl mluvčí pojišťovny komentovat. „Pokud by nějaký nový poskytovatel podal žádost o uzavření smlouvy na Třeboňsku, tak by tato žádost byla samozřejmě seriózně projednána,“ reagoval Oldřich Tichý.

Zda pojišťovna agentuře Domácí péče Resident 2000 vyhoví a smlouvu na poskytování domácí péče udělí, bude jasné během podzimu. Na případný přechod k jiné pojišťovně, která je ochotná domácí péči z rukou sestřiček agentury Domácí péče Resident 2000 proplácet, mají lidé čas do konce září.

autor: hoch
Spustit audio