Památkáři zahájili obnovu zámku ve Vimperku

28. březen 2017

Celkem 110 milionů korun pomůže zámku ve Vimperku, aby se stal turistickým lákadlem. Peníze na obnovu získali památkáři z evropských fondů. Projekt nazvaný Probouzení zimního zámku zahájila generální ředitelka Národního památkového ústavu Naděžda Goryczková a ministr kultury Daniel Herman.

Projekt má skončit na konci roku 2020. „Já pevně věřím, že změna bude na první pohled vidět, že tady budou zrestaurované fasády a zcela nové interiéry, které nabídneme veřejnosti k prohlédnutí,“ uvedla Naděžda Goryczková.

Památkáři by podle ní rádi rozšířili a posílili tradici muzea. Chtějí modernějším způsobem prezentovat exponáty a také rozšířit muzejní expozici o historii kulturní krajiny. „Ta je tady unikátní a skvělá a je zajímavá i tou industrializací, protože se rozvíjelo dřevařské řemeslo, tiskařské řemeslo, sklářský průmysl. Toto všechno bychom tedy chtěli připomínat,“ dodala.

„Současně bychom také chtěli udělat to, co umíme nejlépe, tedy připravit reprezentativní prohlídkové trasy, ukázat, jak tady šlechta v době své největší slávy mohla žít a jak tyto interiéry mohly vypadat. Doufám, že se nám podaří i představit jednotlivá slohová období od renesance až po první polovinu 20. století,“ připomněla.

Záměry památkářů podporuje ministerstvo kultury. „My velmi rezonujeme, co se týká péče o obrovské kulturní dědictví České republiky. Jsem rád, že Vimperk bude dalším světlým bodem na této mapě a dalším magnetem, který bude lákat návštěvníky Šumavy,“ uvedl ministr Daniel Herman.

Vimperský zámek je podle něj spojený s našimi dějinami už tisíc let. „Je to stavba, která vznikla v souvislosti se Zlatou stezkou, první písemná zmínka o ní je z roku 1010, to znamená, že stezka už tam musela být dříve. Vimperk je tedy u samých kořenů toho našeho propojení nejen s Bavorskem, ale i Evropou. A to, že v roce 2017 zahajujeme obnovu právě z evropských fondů, to je úžasná paralela, uzavírá se kruh přes jedno tisíciletí. Vimperk je symbolem toho, kam patříme svojí identitou a kulturou, kam jsme vždycky patřili a kam se také navracíme,“ doplnil.

Generální ředitelka Národního památkového ústavu Naděžda Goryczková a ministr kultury Daniel Herman slavnostně zahájili rekonstrukci zámku ve Vimperku. Památkáři teď musí zpracovat dokumentaci pro provedení stavby a vybrat dodavatele. Stavební práce začnou podle kastelána Vojtěcha Brože nejdříve na konci letošního roku.

autor: Václav Malina
Spustit audio