Paní Jarmilu vzala Ježíškova vnoučata do Vatikánu. Čeká ji setkání s papežem

13. prosinec 2017

Vidět papeže Františka na vlastní oči, promluvit si s ním a nechat si požehnat figurku anděla. S takovými sny odjela do Vatikánu třiaosmdesátiletá Jarmila Vrzáčková z domova pro seniory v Třebíči. Vánoční cestu do Itálie jí a její pečovatelce darovala Ježíškova vnoučata.

Projekt Českého rozhlasu, v němž lidé plní přání seniorů, zvládá i to, co se zdá téměř nemožné. Jarmila Vrzáčková toužila spatřit na vlastní oči papeže Františka a nyní už čeká na generální audienci v Římě.

Odletěla v úterý odpoledne, musela zvládnout téměř desetihodinovou cestu. Ke kufrům na letišti se raději nechala odvézt na vozíčku. „Bojím se, že bych to nedošla. Měla jsem z cesty strach, nebylo mi úplně dobře, ale už se cítím lépe,“ komentovala po příletu.

Seniorku doprovází pečovatelka Eva Šebová. „Jarmila to zvládala docela dobře, let letadlem byl bez zaváhání. Nebála se, dívala se z okna, byla nadšená, takže ta cesta byla, myslím, nad očekávání,“ chválila.

Generální audience u papeže začíná ve středu v deset hodin dopoledne. Protože prší, koná se tentokrát v aule Pavla VI. Výprava českých poutníků na místě čeká už od půl osmé. „Je to organizačně velmi náročně, míří sem desetitisíce poutníků,” popsala reportérka Mária Pfeiferová, která je součástí výpravy.

Čtěte také

Papež přednese promluvu, pak se postupně setká s různými poutníky a požehná jim. Uskuteční se ale také hudební vystoupení.

Jarmila se připojila k výpravě českobudějovické diecéze. K papeži míří biskup Vlastimil Kročil, zástupci města České Budějovice, Jihočeského kraje i Budějovického Budvaru, kde se pro tuto příležitost vařilo speciální pivo.

Noční Vatikán

Mezi poutníky je také ředitel centra pro rehabilitaci osob s postižením Arpida a desetiletý vozíčkář Martin, který svatému otci osobně předá perníček ve tvaru Mikuláše.

Členy výpravy dále čeká prohlídka Vatikánu, modlitba s českobudějovickým biskupem nebo večerní koncert Česko zpívá koledy.

Reportáže z příprav i samotné cesty do Vatikánu najdete zde.

autor: pfr
Spustit audio