Paní Vlasta měla pro Ježíškova vnoučata skromné přání - písničku v rozhlase

6. prosinec 2017

Projekt Ježíškova vnoučata plní někdy dost neobvyklá přání. Jedno velice skromné má paní Vlasta ze Slověnic, která teď bydlí v Domově důchodců Dobrá Voda u Českých Budějovic. Přeje si zahrát písničku v Českém rozhlase.

„Přála jsem si moji oblíbenou Pod našima okny. Budou ji hrát 22. prosince v Písničkách pro radost od 10 do 13 hodin,“ říká věrná posluchačka Českého rozhlasu České Budějovice.

Paní Vlasta se narodila v roce 1938, říká o sobě, že je válečné dítě, a proto pořád bojuje. V domově důchodců žije tři roky. „Na návštěvu za mnou chodí všichni synové. Mám tři kluky a všichni se zastaví, když mají čas. Mám také čtyři vnoučata a šest pravnoučat,“ vypráví.

Projekt Českého rozhlasu Ježíškova vnoučata plní jen v Domově důchodců Dobrá Voda na 90 přání. „Někteří naši klienti mají i dvě přání, to jsou většinou lidé, kteří nemají vůbec žádnou rodinu. Přání většiny klientů jsou ale velmi skromná,“ popisuje sociální pracovnice Kateřina Musilová.

Se svým Ježíškovým vnoučetem se paní Vlasta osobně setkat nemůže. Rodina Kellerových totiž bydlí v Praze, a tak písničku domluvili poštou. „Zaujalo nás její velice skromné přání, že by si přála zahrát písničku v rádiu, a tak jsme se s manželem rozhodli to splnit a dát tomu ještě nějakou nadstavbu a odměnit to přání, že je takhle skromné,“ říká dárkyně.

Písničky posílají oslavencům každý den moderátoři Českého rozhlasu České Budějovice, například Martin Hlaváček. Přání přijímá už čtrnáct let dramaturg Zdeněk Voráč. „Občas třeba obec přeje svým občanům krásné Vánoce, ale takové samostatné přání pouze k Vánocům je velice výjimečné,“ komentuje.

Paní Vlasta si na svou písničku pro radost musí ještě pár dní počkat. Košík s překvapením z Prahy od rodiny Kellerových by měl dorazit už brzy.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio