Parkovací zóny přinesly volná místa. Problém se ale jen přesunul o pár ulic dál

9. leden 2018 15:51

Modré pruhy začaly na Pražském předměstí v Českých Budějovicích platit naostro. Za roční předplatné tam mohou parkovat jen lidé s trvalým bydlištěm. Dojíždějící musí využít odstavné parkoviště, nebo platit desítky korun v takzvaných bílých zónách.

Například v Riegrově ulici je teď řada volných parkovacích míst označených bílou přerušovanou čárou. „Tady mohou parkovat abonenti, rezidenti i ti, kteří přijedou třeba na návštěvu, ale musí zaplatit,“ vysvětluje mluvčí městské policie David Štýfal.

V každé ulici je parkovací automat, na něm řidič navolí registrační značku vozu a dobu parkování. Údaje se automaticky odešlou do systému. Strážníci pak díky aplikaci v mobilních telefonech zjistí, zda vozidlo parkuje oprávněně.

Brzy by se také mělo v ulicích objevit speciální auto s kamerami. „To bude schopné načíst registrační značku vozidla a samo vyhodnotit,“ popisuje David Štýfal.

I pokuty se budou udělovat přes automatický systém. „Po vyhodnocení, kdo nemá zaplaceno, bude přes městskou policii a správní odbor vygenerován dopis, který automaticky dojde na adresu toho, kdo je zapsán jako vlastník vozidla. Takže se to dozvíte v okamžiku, kdy vám přijde obsílka, že máte zaplatit pokutu,“ doplňuje náměstek primátora František Konečný.

Podle obyvatel donedávna přeplněná část Pražského předměstí teď nabízí spoustu volných míst k parkování. „Super, máme spoustu volného místa. Po zavedení zón se to hodně uvolnilo, o polovinu určitě,“ říká Dita Šímová, která bydlí na Rudolfovské třídě.

Hodně volných míst vidí i Jana Markytánová, která na Pražské předměstí dojíždí za prací. Celodenní stání by se jí ale prodražilo. „Mně nezbylo nic jiného než si sehnat soukromé parkovací místo a stojí to poměrně hodně času, protože je to samozřejmě dál od práce,“ komentuje.

Problém se nedostatkem parkovacích míst se ale jen přesunul na druhou část Pražského předměstí, kde ještě žádné zóny vyznačené nejsou. „Je to dost bída od té doby, co zavedli parkovací zóny,“ říká Petr, který tu bydlí.

U svého domu za Družbou po návratu z práce zaparkuje spíš se štěstím. „Je také možnost, že ti, kterým se vedle nechtělo vyřizovat parkovací kartu, zatím stojí tady. Nám to určitě ztížilo situaci,“ doplňuje.

Rozšíření parkovacích zón už radnice připravuje. „V současné době připravuje investiční odbor zakázku, aby mohly být zavedeny zóny i na levé části Pražského předměstí,“ potvrzuje náměstek primátora František Konečný.

Podrobnosti k parkovacím zónám v Českých Budějovicích najdou lidé na webu radnice. A informace pro řidiče jsou v každé ulici na dopravních značkách.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio