Patron Budějovic byl ve skutečnosti nejspíš ženou. Děkanství vystaví ostatky

31. červenec 2015

Svatý Auracián patří od 17. století mezi patrony Českých Budějovic. Nyní budou mít lidé příležitost prohlédnout si jeho ostatky. Vystaví je děkanství v katedrále sv. Mikuláše v pondělí 3. srpna a v úterý 4. srpna.

Podle legendy byl svatý Auracián jedním z prvních křesťanů a římský voják, jehož ostatky se dostaly do Budějovic v polovině 17. století. Pozlacený relikviář ukrývá lebku a několik fragmentů kostí.

Před rokem se ostatků ujali restaurátoři. „Zjistili jsme, že se jedná se o mladého dospělého. Podle znaků na lebce jsme odhadli, že to byla spíše žena. Podařilo se nám také identifikovat přespočetný zub mezi horními řezáky a zhojenou zlomeninu pravé holenní kosti,“ přiblížila antropoložka Erika Průchová.

Moderní metody dále pomohly určit, že stáří ostatků zhruba odpovídá legendě. Podle archeologa Jana Johna však není možné stanovit přesně desetiletí ani století. „Víme, že se jednalo o dobu římskou, ale mohlo to být první století před Kristem nebo i první či druhé století po Kristu,“ vysvětlil.

Ostatky svatého Auraciána přinesli od Budějovic duchovní z Říma v roce 1644. „Mělo to přímou souvislost s požárem z roku 1641, který byl pro město katastrofální, vyhořel i kostel svatého Mikuláše,“ připomněla Jarmila Hansová z Národního památkového ústavu.

Od 17. století je tak Auracián také jedním z hlavních patronů města. Podle děkana kostela svatého Mikuláše Zdeňka Mareše jeho jméno nosilo mnoho občanů Budějovic.

Světec bývá zobrazován jako římský voják s mečem a vítězným věncem. Své čestné místo má dostal i na průčelí obnoveného kostela sv. Mikuláše.

Navíc hlídá Budějovice i z vesmíru. Jeho jméno totiž nese planetka, kterou objevila v roce 1995 Jana Tichá z hvězdárny na Kleti. Tato planetka mí číslo 16709, ale je od Země vzdálená natolik, že ji není možné pozorovat pouhým okem.

Katedrála sv. Mikuláše v Českých Budějovicích
autor: Martin Pokorný
Spustit audio