Pavel Hubený se po roce stal plnoprávným ředitelem šumavského národního parku

Přírodovědec Pavel Hubený vede jako pověřený ředitel šumavský národní park už rok. Teprve nyní, po roce služby, ho ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) ve funkci potvrdil. A to navzdory vedení řady šumavských obcí, kterým se ministrova volba nezamlouvá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr životního prostředí Richard Brabec jmenoval ředitelem NP Šumava Pavla Hubeného (na snímku z 30. dubna 2015)

Ministr životního prostředí Richard Brabec jmenoval ředitelem NP Šumava Pavla Hubeného (na snímku z 30. dubna 2015) | Zdroj: ČTK

Hubený organizaci vede od loňského května jako pověřený ředitel a podle ministra obstál v manažerských i odborných aspektech. Brabec se domnívá, že jeho jmenování povede k další stabilizaci národního parku.

„Bylo to především navázání velmi dobré spolupráce zpátky s bavorským národním parkem. On byl člověk, který neagresivně prosazuje svoje názory, není arogantní. Významně jsme pokročili v přípravě nové legislativy, ať už plánu péče nebo novely zákona o ochraně přírody a krajiny,“ vyjmenoval ministr důvody pro jmenování ředitele na brífinku ve Vimperku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pavel Hubený dál povede Národní park Šumava, od 1. července jako plnoprávný ředitel

Mnohé šumavské obce však působení Hubeného kritizují. Podle nich dělá pro ministra Brabce na Šumavě špinavou práci. Vytýkají mu například to, že podporuje nový zákon o národních parcích, který se podle obcí dělá bez jejich účasti.

„Já mám pocit – a myslím, že bych našel i důkazy – že se starosty a šumavskými obcemi vycházíme velmi dobře. Pokud vím, tak nemáme žádný otevřený spor, stále řešíme konkrétní problémy a pokud jdou vyřešit, tak je řešíme úspěšně,“ oponuje Hubený.

Jmenování plnoprávným ředitelem mu prý umožňuje dotáhnout řadu záměrů. „Prioritou zůstává plán péče. Chtěli bychom zpřístupnit centrální Šumavu, například Modrý sloup, turistické cesty v Podroklaní, vyhlídky na Antýglu,“ vyjmenoval ředitel. Dodal, že šumavský park také mimo jiné pracuje na úpravě turisticky atraktivní hájenky na vrcholu Březníku.

Dvaapadesátiletý Pavel Hubený se stane oficiálním ředitelem organizace 1. července. Absolvent ekonomické a regionální geografie na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy loni v květnu nahradil ve funkci Jiřího Mánka.

Card

Jitka Cibulová Vokatá, ČRo, Petr Dudek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme