Péče o památky ve Slavonicích nikdy nekončí

11. únor 2018

Historicky cenné fresky odkryli ve Slavonicích po druhé světové válce. Ty potom dlouhá léta chátraly. Teď se jim město i soukromí vlastníci snaží vrátit původní vzhled. I přesto, že tato práce nebude nikdy hotová, zásadní renovaci už mají za sebou téměř všechny.

Turisté ve Slavonicích často míří za stavbami oceněnými titulem Památka roku. Jednou z nich je dům s historickým číslem popisným 88, který titul získal za renovaci fasády se scénami ze Starého zákona. S opravou pomáhalo město.

„V rámci programu regenerace přispívá město a stát a u restaurování je ta výjimka, že vlastník se podílí pouze na stavebních pracích, práce restaurátorské nebo práce řemeslné obnovy mohou být hrazeny až ze sta procent,“ připomíná tajemník Libor Karásek.

Město se nyní chystá restaurovat fresky v objektu nazvaném cukrárna, kde dřív sídlilo informační středisko. „Máme už informaci, že nám schválili dotaci. V letošním roce začnou přípravné práce a potom v následujících asi třech letech se bude restaurovat. Týká se to cukrárny i měšťanského domu 476, což je budova muzea, kde sídlí i informační centrum,“ doplňuje Libor Karásek.

V loňském roce byly restaurovány fresky v bývalé luteránské modlitebně, které se zachovaly v docela dobrém stavu. V cukrárně je situace horší. „Tady jsou biblické výjevy a další témata, některá se nedají úplně přesně identifikovat kvůli tomu poškození. Podobné náměty jsou i v sousedním domě, kde je v patře obdobná místnost,“ ukazuje tajemník města.

Až bude hotová renovace sálu v cukrárně, bude zbývat ve Slavonicích jenom jedna sgrafitová fasáda, která potřebuje zásadnější opravu. Práce kolem památek ve městě tím ale nekončí, stále bude potřeba jejich průběžná údržba.

autor: hoch
Spustit audio