Pět dětí se rozloučilo s venkovskou školou ve Svaté Maří

30. červen 2016

Ve Svaté Maří na Prachaticku se ve čtvrtek 30. června loučili se žáky páté třídy. Povinnou školní docházku dokončí po prázdninách v nedalekém Vimperku. Kromě květin s sebou do školy děti přinesly i čerstvě napečené buchty.

S kufrem plným květin přijela ke škole Monika Fürstová. „Všechny naše děti chodí sem do venkovské školičky. Já jsem s ní maximálně spokojená, myslím, že je tu individuální přístup, a líbí se mi, že paní učitelky znají děti i lidsky, nejen podle školních výsledků. Také si myslím, že se snaží děti vést k tomu, aby z nich vyrostli dobří lidé,“ řekla.

V tomto školním roce navštěvovalo školu ve Svaté Maří celkem 26 žáků. Pět z nich nyní ukončilo pátou třídu, školu tak opouští a pokračovat budou v šesté třídě nebo na víceletém gymnáziu ve Vimperku.

Ředitelka Renata Gaudníková dostala od páťáků dárek. „Je to mistička s vyrytým přáním a uvnitř je hroznové víno,“ ukazovala.

Dárků na rozloučenou bylo ale víc. „Je takový náš zvyk, že na konci školního roku pečou odcházející páťáci buchtu pro ostatní spolužáky,“ prozradila učitelka Jindřiška Hradecká.

S venkovskou školou se loučí například David Vyskočil. „Užil jsem si to tu. Občas jsme tedy také něco vyvedli, trochu mě mrzí urvaná klika na záchodě, ale už je spravená,“ přiznal se.

autor: Václav Malina
Spustit audio