Pískovny u Suchdola lákají stovky lidí denně, koupání v nich je ale zakázané

19. červenec 2017 11:27

Prohřátý písek a průzračná voda - tomu v letním počasí asi nejde odolat. Stovky lidí proto míří k pískovnám u Suchdola nad Lužnicí. Na řadě míst je ale koupání zakázané, pískovny jsou totiž stále oficiálním dobývacím prostorem.

Kolem rušné silnice mezi Suchdolem nad Lužnicí a Třeboní v létě parkuje mnoho aut a lidé se chodí koupat do místních pískoven. „Podívali jsme se na mapu a viděli jsme, že jsou tady krásné pískovny oproti rybníkům, které jsou okolo,“ říká jeden z turistů.

To, že pískovny jsou stále dobývacím prostorem a platí tu zákaz koupání, ho neodradilo. „Jdeme to zkusit. Když nás někdo vyžene, tak půjdeme pryč,“ dodává.

U Suchdola se těží písek a štěrk a k pískovnám jezdí kamiony. „Když je hezky, tak s tímhle místem ani nepočítáme, tady ani neprojedete na hlavní,“ hodnotí dopravní situaci řidič kamionu, který sice neveze písek, ale kolem pískoven převáží dřevo.

I kvůli tomu Suchdol nad Lužnicí v minulosti vyhradil pro lidi, kteří k pískovnám míří, louku na kraji města. Na té už teď ale řidiči nezaparkují. „Město se v minulosti snažilo tam dát toalety, kontejnery na odpad, ale lidé si toho nevážili a přicházely stížnosti od obyvatel. Navíc město musí dodržovat legislativu, a ta neumožňuje nechat parkovat vozidla návštěvníků na plochách, které k tomu nejsou určeny,“ vysvětluje starosta Luboš Hešík.

Město se proto teď víc snaží zaměřit na pískovnu mezi Klikovem a Tuští, kde už je koupání oficiálně povolené.

„Moc se nám tu líbí, je to opravdu hezká pískovna.“ „Je tady fakt všechno, co člověk potřebuje, stánky s jídlem a pitím. Je to fantastické, užili jsme si to tu,“ pochvalují si zázemí u tušťské pískovny Pepa s Andreou.

Spustit audio

Související