Planá nad Lužnicí chystá obnovu náměstí. Lidem vadí, že přijdou o parkovací místa

23. říjen 2016

Poměrně výrazná proměna čeká náměstí v Plané nad Lužnicí. Místo rozlehlého parkoviště před obchodní zónou bude pěší zóna, po obou stranách ulice povedou cyklostezky a radnice chce zavést časově omezené stání na parkovacích místech, která na náměstí zůstanou.

„Já v tom nevidím nic pozitivního. Kde tady zaparkujeme, když budeme vodit děti do školy?“ „Chtějí z toho udělat pěší zónu a parkovat by se mělo někde u nádraží, což je dost daleko,“ konstatují dvě mladé ženy, které vyzvedávají děti z nedaleké základní školy. Každý den je sem přivážejí auty.

Starosta města Jiří Šimánek úpravy, které se na náměstí chystají, vnímá jako potřebné. Ve změně parkovacího systému problém nevidí. „Někde se místa ruší, jinde zase zřizují. Už funguje odstavné parkoviště, které je od centra města tři čtyři minuty pěšky,“ říká.

Omezený počet parkovacích míst podle něj zůstane i přímo na náměstí. Mají sloužit ke krátkodobému stání, během kterého si lidé nakoupí, odvedou děti do školy nebo vyřídí úřední záležitosti na radnici.

Matky školáků se ale obávají, že tento systém v praxi fungovat nebude. Parkovacích míst v centru bude podle nich málo. „Kdo si půjde nakoupit, nebude chtít táhnout nákup až k nádraží. A vyzvedávání dětí také potřebujete být blízko,“ argumentují.

Podle starosty je nová podoba náměstí kompromisním řešením. „Samozřejmě ty názory se mění, je to takový typický boj zeleň kontra parkovací místa. Čeho víc? Na jedné straně jsou lidé, kteří by rádi přijeli skutečně až od domu k domu, na druhé straně lidé, kteří chtějí zeleň. Tohle je kompromis,“ říká.

Proměna náměstí v Plané nad Lužnicí bude stát zhruba třicet milionů korun. I kvůli tomu chce radnice projekt rozdělit do několika etap. První začne už na jaře příštího roku.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio