Plasty i papír jim odvezou přímo od domu. Kdo poctivě třídí, dostane slevu

3. březen 2017

Nový způsob třídění odpadu nabídnou lidem některé obce na Jindřichohradecku. Plasty nebo papír už nemusí nosit do kontejnerů, zaměstnanci obce odpad odvezou přímo od domů. Je to prý efektivnější a obce na systému i vydělají.

V budoucnu by díky tomu mohly i snižovat poplatky za svoz odpadu. Zároveň se tak připravují na konec skládkování, který by měl v České republice nastat v roce 2024.

V Jarošově nad Nežárkou třídí už zhruba sedm let, od začátku letošního roku ale spustili nový systém. „Dříve to fungovalo tak, že jsme tříděný odpad vybírali na sběrném místě a měli jsme kontejnery na tříděný odpad,“ říká starosta Bohumil Rod.

Nyní zaměstnanci úřadu objedou jednou za čtrnáct dní obec a její místní části a tříděný odpad seberou přímo od domů. Na každý pytel s vytříděným odpadem nalepí lidé svůj vlastní čárový kód, podle kterého potom zaměstnanci obce jejich odpad zaevidují.

„Obyvatelé se přihlásí přes internet na svůj účet a vidí, kolik odpadu jsme jim dneska odvezli. Na konci roku pak uvidí, kolik bodů získali, a mají přehled o tom, co vytřídili,“ dodává starosta. Body za třídění odpadů lidé na konci roku vymění za slevu na poplatku za svoz odpadu.

Motivační systém vítá například mladá maminka Petra Drbalová. „My bychom třídili, i kdyby se neposkytovala žádná sleva, ale myslím si, že tohle je výhoda i pro ty, co nejsou ekologicky smýšlející. Těch pár ušetřených stovek je donutí třídit,“ říká.

Stejný systém jako v Jarošově nad Nežárkou se v blízké době chystají spustit i v některých okolních obcích a městech, například Kardašově Řečici, Deštné nebo Nové Včelnici.

autor: hoch
Spustit audio