Po bouřkách jsou dál bez proudu některé domácnosti

21. srpen 2017

Na jihu Čech dál odstraňují následky bouřky, která se prohnala krajem v noci z pátka na sobotu. Do pondělního dopoledne nejezdily vlaky mezi Lipnem nad Vltavou a Rybníkem a Jílovicemi a Českými Velenicemi. Od šesti hodin byli v terénu také energetici.

„Máme jednotlivá místa v oblasti Lipenského jezera, která jsou ještě bez dodávek elektřiny. Jsou to místa na hladině nízkého napětí. Budeme na nich teď intenzivně pracovat, takže věříme, že se podaří i zde dodávky během dnešního dne obnovit,“ uvedl mluvčí společnosti E.ON Vladimír Vácha.

Následky bouřky likvidují i lesníci na Šumavě. Tam popadaly desítky tisíc kubíků dřeva. Správa Národního parku v pondělí požádá některé obce o vyhlášení zákazu vstupu do lesa. Varuje před vstupem na turistické trasy v okolí Stožce, kde leží polámané stromy a další mohou padat.

„My v tuto chvíli zpracováváme žádost o zákaz vstupu do vybraných lesních porostů právě v oblasti Stožecka. Tu žádost budeme adresovat obcím s rozšířenou působností do Prachatic a Českého Krumlova a počítáme, že by v polovině tohoto týdne ten zákaz měl platit,“ doplnil mluvčí parku Jan Dvořák.

autor: Václav Malina
Spustit audio