Po dvaceti letech začala likvidace skládky ve Lhenicích

31. březen 2017

Tuny nebezpečného odpadu konečně zmizí ze Lhenic. Ve čtvrtek začala likvidace skládky s toxickými látkami. Odpad tam už před dvaceti lety navezla společnost Enviro Technology Today, která zkrachovala a nechala nebezpečný odpad vlastnímu osudu.

Nyní už se pracuje v halách, kde je nebezpečný odpad uložený. „Tady používáme sorbent pro absorpci olejových skvrn. Zachytne do sebe olej, který se nachází na podlahách, aby nebyl dál roznášen, a později se zamete,“ ukazuje ředitel sanací společnosti AVE CZ Radek Halbich.

Pracovníci specializované firmy už uklízí v halách, kde je nebezpečný odpad uložený

V budově je i velmi silný zápach. „Je způsoben chemikáliemi, které se tady skladují. Jsou tu transformátory, kondenzátory a pak sudy, ve kterých je náplň z demontovaných transformátorů,“ vysvětluje.

Úklid podlahy ale není jedinou přípravnou prací, která přechází samotné sanaci. „Následně budeme přerovnávat poškozené sudy a sčítat je, protože nebylo jasné, kolik tady toho opravdu je,“ dodává Radek Halbich.

Likvidace skládky ve Lhenicích s sebou nese určitá rizika. „Některé sudy mohou být korozně narušené. To budou muset ty firmy velmi pečlivě přečerpat do jiného sudu, do zásobníku, zabezpečit, aby ta manipulace byla minimální a nedošlo k žádným únikům,“ upozorňuje Karel Bydžovský, ředitel společnost CZ Bio, která bude na sanaci dohlížet.

Lhenice musí sehnat další peníze na dokončení sanace areálu. „Je tam požární nádrž, kde jsou také kontaminované sedimenty, takže ty by se měly zahrnout do té druhé etapy, plus zemina, dočištění areálu,“ vyjmenovala starostka Marie Kabátová.

Většina chemických látek skončí ve spalovně nebezpečných odpadů v Ostravě. Další půjdou do kovošrotu nebo čistírny odpadních vod. Až bude areál vyčištěný, přestěhují se sem technické služby.

Spustit audio