Po letech našli slavnou tapiserii. Vrátila se Domu gobelínů v Jindřichově Hradci

24. duben 2015

Utkali ji za šest týdnů a poslali do Ameriky těsně před tím, než vypukla druhá světová válka. Tapiserie Československý len na světové výstavě v New Yorku zaujala miliony návštěvníků a teď se vrací na místo, kde vznikla. Lidé ji můžou vidět v Domě gobelínů v Jindřichově Hradci.

„Minulý rok jsem obdržela dopis, kde se mě paní z Nymburka krásnou češtinou dotazovala, zda nevím, kde se nachází tapiserie Československý len. Zajímalo ji to proto, že autorem byl její strýček,“ vzpomíná Rita Škodová, ředitelka Domu gobelínů.

Dopis odstartoval pátrání po jednom z nejslavnějších děl z gobelínové dílny Marie Hope Teinitzerové. „Ze začátku jsme nevěděli, kde tato šest metrů široká tapiserie je, ale nakonec jsme ji nalezli v Alšově jihočeské galerii a dohodli se na zápůjčce,“ říká Rita Škodová.


V době, kdy tapiserie vznikala, vyhlásil Adolf Hitler protektorát Čechy a Morava. Československo tak prakticky zaniklo a jeho účast na světové výstavě byla ohrožena.
Vystavit gobelín z dílny Marie Teinitzerové umožnila jen osobní statečnost těch, kteří expozice pro československý pavilon připravovali. Patřil mezi ně i děd prezidenta Václava Havla Hugo Vavrečka.
Tapiserii nakonec v New Yorku vidělo 50 milionů návštěvníků.

Tapiserie vznikla před druhou světovou válkou a měla vyzdobit český pavilon na Světové výstavě v New Yorku v roce 1939. Marie Teinitzerová pro ni vybrala téma len a ze lnu ji také utkala. I přesto, že gobelíny se běžně vyráběly z vlny.

„Gobelín znázorňuje příběh zpracování lnu. Je na něm pět dívčích postav a každá představuje jednu etapu zpracování,“ doplňuje Rita Škodová.

Každá z postav také představovala jednu část Československa. Doprovázely je proto znaky Čech, Moravy, Slezska, Slovenska a Podkarpatské Rusi. Poslední jmenovaný ale už dnes na tapiserii nenajdeme. „Je velice zajímavé, jak do toho zasáhly dějinné události. Nevíme, kdy přesně k tomu došlo, ale pravděpodobně po druhé světové válce byl z tapiserie poslední znak vypárán,“ říká Rita Škodová.

Československý len bude jindřichohradecký Dům gobelínů vystavovat do 12. června 2016.

autor: hoch
Spustit audio