Po obci Jedlice na Novohradsku zbylo jen pár kamenů, mostky a obětní stůl

11. září 2016

Všechny domy, kapli i památník padlým zbořila v 50. letech v obci Jedlice na Novohradsku armáda. Zaniklou vesnici už v hlubokém lese Novohradských hor připomíná pár kamenů, mostky a zbytek obětního stolu místní kaple.

Uprostřed hlubokého lesa tak lidé narazí na zeď. „Ta je pozůstatkem největší budovy vesnice, a to velkostatku stavitele z Vídně. Jedlice byla vzdálená přibližně osm kilometrů od Nových Hradů,“ říká Milan Koželuh, průvodce a autor nové turistické stezky, která připomene poválečnou historii místa.

Vesnice bývala krásná. Původně zde žilo asi 200 obyvatel, všichni německé národnosti. „Po válce tedy byla vysídlená, ale v souvislosti s událostmi padesátých let a výstavbou železné opony bylo rozhodnuto o tom, že vesnice bude zlikvidována,“ vysvětluje Milan Koželuh.

Kromě zdi uprostřed lesa po vesnici prakticky nezbylo. „Přijeli vojáci s buldozery a tu vesnici zbourali tak, že po ní nezbylo skoro nic. Zahlédnout můžete mostek přes Jedlický potok a ač se to nezdá, v jednom místě stojíte na zdi kostela. Pod sebou můžete také vidět pozůstatek toho ničení - obrovská lana, jimiž buldozery strhávaly budovy. Pokud se jim nepodařilo lano vyrvat, tak ho tu nechali,“ ukazuje Milan Koželuh.

Na místě překvapivě zůstal obětní stůl z kaple kostela. „Smutkem dnešní doby ale je, že asi až do roku 2013 na něm byl Kristus a pak ho někdo ukradl,“ připomíná průvodce.

Na Novohradsku zaniklo po druhé světové válce z rozhodnutí státu až padesát vesnic. Jedlice pod Mandesteinem je ale jediná, která byla zničená úplně celá.

autor: pfr
Spustit audio