Podnapilí muži poničili sochy na náměstí. Skončili v rukou policie

17. červenec 2015

V pátek v půl čtvrté ráno si městští strážníci díky kamerám všimli skupinky tří mužů, kteří se pohybovali okolo soch Velké hlavičky na náměstí Přemysla Otakara II. v Českých Budějovicích. Dva muži se náhle do jedné ze soch opřeli a snažili se ji povalit, což se jim po několika vteřinách podařilo.

Strážníci městské policie vyrazili okamžitě na místo. „Zcela zjevně podnapilé pachatele zadrželi jen několik metrů od soch. Šestačtyřicetiletý muž z Klatovska a třiatřicetiletý muž z Českobudějovicka nekladli žádný odpor a se strážníky spolupracovali. Jejich poslední společník však odmítal prokázat svou totožnost a pokusil se o útěk,“ popsala mluvčí městské policie Věra Školková.

Strážníci však muže dohonili, nasadili mu pouta a přivolali hlídku Policie České republiky. Třetím pachatelem byl dvaačtyřicetiletý muž z Českých Budějovic.

Všichni budou pravděpodobně obviněni jen z přestupku proti majetku.

Velké hlavičky zaujaly vandaly už podruhé. Minulý týden na ně někdo napsal jména odvolaného primátora a tří náměstků.

Sochy jsou součástí výstavy Umění ve městě. Ta se v uplynulých letech stala terčem vandalů již mnohokrát. Loni někdo poškodil sousoší Mazlíci na Sokolském ostrově, v roce 2011 na tomtéž místě přišel o nohu jeden ze čtyř koní, v roce 2010 převrhli vandalové plastiku plameňáka do řeky Malše, o rok dříve utrhali ruce i nohy Ježíškovi na Piaristickém náměstí. A při prvním ročníku, v roce 2008, zloději ukradli dvě sochy žab z Piaristického náměstí a soše tlusté ženy ukopli hlavu.

V minulých případech však vandalové nebyli dopadeni. Policie tehdy nezachytila pachatele na kamerách a neodhalila, kdo sochy poškodil.

Spustit audio