Podrobný rozbor moči může včas varovat před rakovinou, tvrdí jihočeští vědci

25. listopad 2014

Speciální zdravotní karta o fungování tisíců látek v našem organismu může včas odhalit rakovinu. Na jejím vývoji pracují českobudějovičtí vědci.

Jihočeští vědci se snaží posunout diagnostiku rakoviny a vrozených vad o úroveň výš. Speciálním přístrojem zkoumají moč onkologických pacientů z celé republiky. Podrobný rozbor této tělní tekutiny dokáže lékaře včas varovat před zákeřnou chorobou.

Vedoucí oddělení analytické biochemie Biologického centra Petr Šimek tvrdí, že hmotnostní spektrometr, přístroj za dvanáct miliónů korun, je k nezaplacení. Vědci s jeho pomocí zkoumají metabolický obraz pacientů s onkologickými onemocněními. Rozbor metabolického obrazu je velice dobrý zdroj informací o tom, jak naše tělo funguje.

Takové metabolické obrazy, které prozkoumají člověka skrz na skrz, by měl mít v budoucnu každý z nás – a to od narození až do konce života. Ale to ještě běh na dlouhou trať.

Získání a zpracování metabolického obrazu je velmi nákladné. A tak je taková zdravotní karta, s jejíž pomocí se může včas odhalit nádorové onemocnění anebo i sledovat vývoj lidského plodu, prozatím jen hudbou budoucnosti.

Spustit audio