Policisté prověřují podivný nákup lokomotivy a vozu pro úzkokolejku

29. listopad 2017

Jindřichohradecké místní dráhy musí na policii vysvětlovat podivný nákup parní lokomotivy přezdívané Polka a motorového vozu M27. Na Vrchní státní zastupitelství v Praze se obrátil Janusz Gierucki z Polska, který tvrdí, že stroje jsou jeho.

Parní lokomotiva přezdívaná Polka i motorový vůz M27 jezdily až do roku 2004 na úzkokolejce v Rudách na jihu Polska.

Příběh pokračuje v Jindřichově Hradci, kam kvůli neshodám a vypovězené smlouvě nechal Janusz Gierucki stroje převézt.

„Co se týká motorového vozu, tak my máme kupní smlouvu, která byla uzavřená 25. listopadu 2004. Parní lokomotivu přezdívanou Polka máme zařazenou v majetku od roku 2006 na základě faktury,“ říká ředitel společnosti Jindřichohradecké místní dráhy Boris Čajánek.

Janusz Gierucki ale tvrdí, že se prodej nikdy nepodařilo dotáhnout do konce. „Neprodal jsem to. Janu Šatavovi jsem ale slíbil, že pokud my pro vlaky nebudeme mít využití, můžeme se na prodeji dohodnout,“ reaguje.

Vůz M27 zařadily Jindřichohradecké místní dráhy do projektu modernizace a čerpaly na něj evropskou dotaci. Protože nové vedení společnosti přestalo s Januszem Gieruckim o doplacení kupní ceny komunikovat, chce muž parní lokomotivu i motorový vůz vrátit.

„Měli jsme dvě možnosti, buď vlaky prodáme, nebo se dohodneme na jejich převozu na úzkokolejku Třemešná - Osoblaha, kde jsem pro ně už připravil program,“ dodává.

Případem se teď zabývá i česká policie.

autoři: hoch , vid
Spustit audio