Polní nemocnice se chystá do Afghánistánu

23. září 2002

Příslušníci 11. polní nemocnice české armády dnes v Českém Krumlově ukončili přípravu na misi ISAF na území Afghánistánu. Na místo nasazení, kde vystřídají osazenstvo 6. polní nemocnice, se 140 vojáků přesune 7. a 14. října. S vlastí se polní nemocnice rozloučí v pátek slavnostním nástupem na Masarykově náměstí v Hradci Králové, řekl dnes ČTK náčelník štábu 11. polní nemocnice Marian Tomášik.

Dějištěm poslední části přípravy, takzvaného komplexního stmelovacího cvičení, byl od 16. září vojenský výcvikový prostor Boletice na Českokrumlovsku. Vyvrcholením bylo sobotní odborně taktické cvičení. V době před touto fází přípravy absolvovali všichni příslušníci kontingentu vševojskovou, protichemickou, odbornou zdravotní a ženijní přípravu.

Veškerá činnost v polní nemocnici odpovídala úkolům, které bude plnit v místě nasazení v misi ISAF. K nim patřil například i hromadný příjem raněných či napadení nemocnice "diverzní skupinou" a po zásahu jednotky ochrany polní nemocnice uvedení do normálního stavu.

Čeští lékaři a zdravotníci 6. polní nemocnice působí v Afghánistánu od 24. dubna. Úkolem mise ISAF, jejíž součástí je i polní nemocnice, je pomáhat zajišťovat bezpečnost v Kábulu a jeho blízkém okolí. Nemocnice má 50 lůžek, osm lůžek na jednotce intenzívní péče, z toho čtyři lůžka pooperační. Lékaři mohou vytvořit pět operačních týmů a za den operovat až šedesátkrát.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio