Poslední možnost před odebráním dítěte. Centrum ve Strakonicích zachraňuje rodiny

5. říjen 2017

Na jihu Čech přibývá rodičů, kteří v Dětském centru Strakonice absolvují pobytový program sociální rehabilitace. Ten je pro mámy, táty i další rodinné příslušníky poslední možností před odebráním dítěte sociálkou.

Sedmatřicetiletá Monika z Lipenska je v centru s osmiletou dcerou a ročním synem už druhý měsíc. „Tomášek byl upjatý hodně na babičku a teď se to obrátilo. Znovu jsem ho získala pro sebe, zase jsem já jeho jediná máma,“ popisuje.

Její dcera trpí poruchou pozornosti a je hyperaktivní. „Máme s tím tady trochu problémy, ale dneska jsme se domluvili s panem ředitelem, že jí trochu domluví jako chlap. Ona nechce vstávat, nečistí si zuby, nepřevléká se,“ líčí Monika.

Její problémy, které ji přivedly až do Dětského centra Strakonice, začaly bolestí zad. „Nemohla jsem chodit a sociální správa se začala zajímat, jestli jsem schopná postarat se o dvě děti. Pobyt v centru mi pomohl. Dřív jsem opravdu spoléhala na babičku, na to, že ona s nimi půjde ven a já jsem nechodila. Tady jsem si dokázala, že mohu znovu začít žít i s tou bolestí a prostě jsem se naučila zase chodit,“ říká.

Jako sociální pracovnice se o Moniku stará Jindřiška Němejcová. „Maminka by měla prokázat, že se o děti dokáže postarat. Měla by se víc věnovat Tomáškovi. Snažíme se ji kontrolovat, aby ho jenom nenechávala v sedačce, ale aby ho podněcovala ve správném rozvoji,“ vysvětluje.

Monika má v plánu zůstat v Dětském centru Strakonice s osmiletou dcerou a ročním synem do ledna.

autor: pfr
Spustit audio