Požár v Hůrách u Budějovic je pod kontrolou. Problém černé skládky ale trvá dál

12. srpen 2015

Policie vyšetřuje příčiny nočního požáru černé skládky u obce Hůry na Českobudějovicku. Hořely tam desítky tun balíků s oblečením, koberci a pneumatikami. Odpad na místo před deseti lety nelegálně uložila firma s ručením omezeným, která pak ohlásila úpadek.

Obec problém neúspěšně řeší už několik let. Podle starosty Jiřího Borovky na likvidaci skládky nemá peníze. „Obec to sama určitě zvládnout nemůže, protože odhadovaná částka je mezi sedmi a deseti miliony,“ uvedl. „Podle mě to tady byla standartní situace - přijedu, uložím, zruším firmu,“ dodal.

Na místě v noci zasahovalo 13 jednotek hasičů. Nad ránem dostali požár pod kontrolu, ale skládku bylo ještě po poledni druhého dne nutné dohašovat. Přímo na místě to sledovala reportérka Romana Lehmannová.

„Teď sem přijel univerzální dokončovací stroj armády. Je to vlastně takový velký bagr, který se snaží rozhrnout odpadky, aby se hasiči dostali i k ohni, který je uprostřed skládky,“ popsala ve 13 hodin do vysílání Českého rozhlasu.

Příčina požáru se vyšetřuje. Podle jedné z verzí někdo oheň založil úmyslně nebo nedbalostí. Vyšetřovatelé také prověřují boudu u skládky, kde zřejmě pobýval bezdomovec. „Česká inspekce životního prostředí na místě odebírala vzorky vody a půdy, protože při hašení se mohla kontaminovat voda nebo blízký potok,“ dodala Romana Lehmannová.

Skládka je v Hůrách od roku 2005. Podle České inspekce životního prostředí tehdy měla společnost Profiakont povolení od krajského úřadu na ukládání odpadu na dvou pozemcích, ten měla dál třídit a využívat. Balíky slisovaného oblečení, papíru, pneumatik se ale jen hromadily, a to i na další pozemky a bez povolení.

Inspekce udělila společnosti několik pokut, dohromady téměř šest milionů korun. Firma nebyla schopná splácet závazky, byl na ní vyhlášen konkurz a k roku 2013 zanikla.

autor: Romana Lehmannová
Spustit audio