Prácheňské muzeum zve k Sychrovským na půdu. Jsou tu desítky loutek

1. prosinec 2017

Galerie v Prácheňském muzeu v Písku se proměnila v tajemnou půdu. Je plná nejstarších českých loutek, které vyřezal známý výrobce marionet Mikoláš Sychrovský z Mirotic na Písecku.

Výstava připomíná jeho zásluhu na tradici českého loutkářství, která vedla až k loňskému zápisu do seznamu kulturního dědictví UNESCO.

„Vzali jsme si půdu jako takové ústřední motto výstavy a vyšli jsme z Mikoláše Alše, který vzpomínal na to, že se jako malý kluk na půdu k Sychrovským vloupal se svými bratry a že si tam sedli a koukali,“ vysvětluje kurátor výstavy Jan Kouba.

K vidění je 25 Sychrovského loutek. Ty jsou dnes brány jako vůbec nejcennější české loutky, protože Sychrovský je první jménem známý řezbář, který se věnoval výrobě loutek.

Řezbář má svůj typický rukopis. „V jeho řezbě se projevuje určitý akademický styl, protože studoval jako mladý na akademii, i když ji nedokončil. Dále se říká, že hodně tlačil uši k hlavičce, že oči jeho loutek jsou daleko od sebe a mají hodně řezané vlásky a velmi jemně pracoval s barvou a polychromií,“ popisuje Jan Kouba.

Muzeum představuje také betlémy. „Mikoláš Sychrovský vyrobil určitě mnoho betlémů. O třech víme a dva jsou tady na výstavě. Je vidět, že je to mnohem jednodušší řezba. Betlémy bylo třeba dělat rychle, rychle se prodávaly. Prý mu pomáhal syn, manželka, dcera, zkrátka řezala celá rodina,“ říká kurátor.

V poslední místnosti jsou snad všechny pohádkové bytosti na jednom velkém jevišti. „Je tady asi padesát loutek, některé jsou vyráběny v Českých Budějovicích, ale nejvíce jich pochází od jistého řezbáře Adámka z Dobrušky,“ dodává kurátor s tím, že lidé se také dozví, jak taková loutka vzniká.

Návštěvníci Prácheňského muzea se mohou vypravit do říše loutek U Sychrovských na půdě až do 31. prosince.

Výstava U Sychrovských na půdě v Prácheňském muzeu v Písku ukazuje nejstarší české loutky
Spustit audio