Před 10 lety v Prachaticích spojili Radost a Přátelství a vznikl sbor Radostné přátelství

18. říjen 2017

Výstavou v zimní zahradě městského úřadu v Prachaticích si připomíná deset let existence sbor Radostné přátelství. Jeho historii od začátku píší hlavně ženy. V říjnu 2007 bylo podstatné, že se dokázaly dohodnout a spojily dvě pěvecká tělesa.

„Byl tu seniorský pěvecký kroužek Radost a pak sbor Přátelství. Ty se spojily,“ vzpomíná u dobových fotografií na dobu před deseti lety Jarmila Kadlecová.

Radostné přátelství vede jako sbormistryně Emilie Popielová. „V době porevoluční členská základna prořídla. Mysleli jsme si, že bude dobře, když spojíme síly, takže jsme začali spolupracovat. Sbor vedla paní Blanka Jesenská, když pak začala mít zdravotní problémy, přejala jsem nějaké zkoušky, až padlo slovo, že bych to mohla dirigovat a vést,“ vypráví.

V současné době se Radostné přátelství připravuje především na Vánoce. „V Muzeu českého cirkusu a loutky uvádíme každoročně výstavu ručních prací seniorů, pravidelně první úterý v měsíci vystupujeme v Domově seniorů Mistra Křišťana a pak nás čekají vánoční koncerty,“ vyjmenovává sbormistryně.

K tomu je do konce listopadu na prachatické radnici k vidění výstava dokumentů a fotografií k deseti letům sboru Radostné přátelství.

Sbor Radostné přátelství vznikl v Prachaticích v roce 2007, když se spojily Radost a Přátelství
autor: Václav Malina
Spustit audio