Před budějovickou radnicí už stojí smrk, vánoční stromy se objevují i v dalších městech

24. listopad 2015

Jihočeská města se připravují na advent. České Budějovice už mají vánoční strom. Z Dobré Vody na náměstí cestoval v pondělí 23. listopadu mohutný stříbrný smrk. Teď už stojí na svém místě a čeká na nové ozdoby.

Cestu smrku komplikovali jen někteří neukáznění řidiči v ulici Karla IV. Jedno z aut blokovalo průjezd asi 15 minut, než se našel majitel. Úderem 10. hodiny dorazil strom k radnici, pracovníci Lesů a rybníků města Českých Budějovic na něj připevnili řetězy a jeřábník jej pak zvedl do výšky.

Vánoční strom vždy stojí v rohu před radnicí, kde je připravená speciální objímka. Ještě před usazením jej přeměřoval Ladislav Laluch. „Potřebujeme přesný rozměr, aby se strom vešel akorát do té objímky, která má průměr 39 centimetrů. Nechceme kmen zbytečně moc ořezávat, aby se strom náhodou nezlomil,“ vysvětlil.

Ještě v týdnu přijede na budějovické náměstí firma, která strom ozdobí. Smrk se pak naplno rozzáří v sobotu 28. listopadu.

Vánoční strom stojí už také v Prachaticích. Pracovníci městských lesů v pondělí na kraji lesa na Lázních svaté Markéty uřízli jedli bělokorou.

Jedli budou mít v Českém Krumlově, přivezou a postaví ji v úterý, strom darovala městu rodina Caisových z Českého Krumlova.

Do Strakonic přivezou strom v úterý dopoledne, stejně jako v Táboře. Zde bude stát přibližně 15 metrů vysoký smrk, který vyrostl na soukromé zahradě v Sezimově Ústí. Majitelům prý překážel a chtěli ho porazit.

V úterý přijede strom i do Jindřichova Hradce. Stříbrný smrk darovala městu Správa a údržba silnic.

Třeboň dostane vánoční strom od partnerského města Schrems v Dolním Rakousku. Přijede ve čtvrtek v 10 hodin.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio