Předat klíče a prozradit, kde jsou schované jističe. Na zámku v Třeboni se střídají kasteláni

18. prosinec 2017

Stovky kusů nábytku a vybavení, desítky klíčů a nespočet informací - to je ve stručnosti práce kastelána. Předat to vše nástupci není jednoduché. V Třeboni to musí stihnout do konce roku, po 25 letech dostane zdejší zámek nového správce.

Od 1. srpna 1992 byl kastelánem v Třeboni Pavel Hofman, teď funkci předává Vítu Pávkovi. Musí ho upozornit na celou řadu drobností. „Za těmito hezkými dřevěnými dvířky se schovává zcela prozaická, ale velice důležitá věc, jsou tu schované všechny jističe,“ ukazuje například.

Při loučení se zámkem má podle svých slov samozřejmě zvláštní pocit. „Převládá radost z toho, že břemeno, které na mě leželo 25 let, zmizí. Na druhé straně ale odcházím z úžasného prostředí, zámek mi bude samozřejmě chybět,“ komentoval.

Vít Pávek se na třeboňský zámek dostal poprvé zhruba před deseti lety jako člen divadla ze Suchdola nad Lužnicí a také tehdy mu Pavel Hofman nabídl práci. „Začal jsem provádět na Rožmberské trase, pak jsem se seznámil se Schwarzenberskou expozicí. Později jsem byl využit pro kancelářskou práci a nakonec mě pan Hofman vyslal do světa. Byl jsem na zámku Buchlovice, ve Slatiňanech a na zámku Nový Hrad v severozápadních Čechách. Teď jsem se vrátil zpátky na místo činu do Třeboně,“ vyjmenovává.

Třeboňský zámek si v současně době prohlédne průměrně 40 tisíc lidí ročně. To je podle Víta Pávka docela slušná návštěvnost, přesto už má plán na její zvýšení. „Nechci zámek ukazovat jako muzeum nábytku a obrazů, jak se s tím setkáváme ještě na mnohých památkách v České republice. Chci, aby lidé měli zámek spojený s životními příběhy lidí,“ prozrazuje.

Oficiálně bude mít zámek v Třeboni nového kastelána od 1. ledna 2018.

autor: hoch
Spustit audio