Přednášky budou na videu. Výuku na Jihočeské univerzitě zlepší několik novinek

3. říjen 2017

Na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích bude v novém akademickém roce studovat 10,5 tisíce studentů. Je to o 300 méně než loni. Kvalita výuky by se naopak měla zvýšit. Pomůže moderní technika a inovativní přístup pedagogů.

„První den je docela dobrý, podle očekávání. Mám akorát obavy z toho, že to bude těžké a že bude hodně učení,“ hodnotil začátek nového akademického roku student prvního ročníku Ekonomické fakulty Jihočeské univerzity David Razima.

S podobnými pocity nastoupila do školy také jeho spolužačka Denisa Havlíková. Její první den byl rovněž plný obav, ale i očekávání. „Vím, že tady je velká šance dostat se i do zahraničí, tak doufám, že se mi to povede,“ dodala.

Letošní novinkou jsou inovativní metody výuky, které by měly zlepšit její kvalitu. Jde hlavně o větší využívání moderních technologií.

„Někteří přednášející se rozhodli, že svoje přednášky natočí na video. Tím se ušetří čas, kdy studenti jenom sedí a něco si zapisují. Na přednášku se podívají na videu a ten samotný čas se dá využít na trochu aktivnější formu výuky, kdy je prostor pro větší diskuzi a dovysvětlování,“ uvedl jeden z mnoha příkladů prorektor pro studium Petr Bauman.

Zemědělská fakulta jako jediná přichází se dvěma novými předměty. Jedná se o sýrařství a ekologii opylovačů v zemědělství. „Předmět sýrařství se vyvinul z potřeby studentů propojit teorii s praxí. Na hodinách budou sami vyrábět měkké sýry, mascarpone, tvarohy, jogurty, zákysy,“ popsala mluvčí univerzity Dagmar Dvořáková.

„Co se týče opylovačů, tak ti jsou klíčovou součástí přírodních ekosystémů. Ví se, že to je velmi důležitá součást zemědělství, proto se fakulta rozhodla je zařadit do osnov při výuce,“ doplnila.

Letošní akademický rok bude i ve znamení rozsáhlé rekonstrukce nejstarší koleje. V budově vzniknou moderní jednolůžkové a dvoulůžkové pokoje s kuchyňským koutem a sociálním zařízením.

Spustit audio