Předseda Bloku proti Islámu Konvička čelí obvinění z podněcování nenávisti

Předseda Bloku proti Islámu Martin Konvička byl obviněný z podněcování k nenávisti vůči muslimům. Oznámila to jeho právní zástupkyně Klára Samková. Konvička je obviněný kvůli svým výrokům na Facebooku. Blok proti Islámu tvrdí, že jde o politický proces.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Martin Konvička (archivní foto)

Martin Konvička (archivní foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

„Údajného přečinu se měl docent Konvička dopustit svými některými výroky, které publikoval v polouzavřené skupině na svém facebookovém profilu," uvedla Klára Samková. Týká se podle ní výroků, které byly publikovány v letech 2011 až 2014.

Konvička Českému rozhlasu odmítl upřesnit, jaké výroky jsou předmětem obvinění. Jako důvod uvedl fakt, že se jeho právní zástupkyně ještě neseznámila se spisem.

Předseda Bloku proti Islámu čelí obvinění z podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod. V případě odsouzení mu hrozí šestiměsíční až tříleté vězení. K trestnému činu totiž podle policie využil veřejně přístupnou počítačovou síť.

Přehrát

00:00 / 00:00

K obvinění z podněcování k nenávisti vůči muslimům se vyjádřil předseda Bloku proti Islámu Martin Konvička. O případě mluvil i komentátor ČRo Radko Kubičko

Konvička v minulosti na svém Facebooku údajně psal například o namletí muslimů do masokostní moučky. Navrhoval také zavírání muslimů do koncentračních táborů.

Sám o takových výrocích řekl, že jsou vytržené z kontextu a u prvně zmiňovaného se jedná o repliku sparťanského pokřiku: „Až vás milí sparťani porazíme, nameleme vás do jitrnic.“ Takových replik prý napsal za posledních pět let stovky tisíc.

„Kdybychom takhle pátrali v replikách nebo výrocích úplně každého z nás, věřím, že by se nějaký našel,“ vysvětlil. O tom, jestli považuje za problém fakt, že se taková replika našla právě u něj, odmítl hovořit a odkázal se na právní zástupkyni.

Ta Konvičkovi doporučila, aby obvinění nekomentoval. Podle jejího názoru je účelové. Plyne to prý ze skutečnosti, že vychází z více než rok starých výroků.

„Mám jisté indicie, které nasvědčují tomu, že budou obviněny ještě další osoby spolupracující, nebo které jsou členy Bloku proti islámu. Jedná se o politickou likvidaci opozice vlastně formou zneužití trestního práva,“ řekla Českému rozhlasu Klára Samková.

Představitelé Bloku proti islámu považují trestní oznámení proti Konvičkovi za politicky motivované. Mluvčí bloku David Štěpán prohlásil, že jde o přímý útok na svobodu slova, který navíc přišel den po výročí sametové revoluce.

Svoboda projevu a práva druhých

„Svoboda slova neznamená, že ji budu zneužívat k tomu, že budu utlačovat jiné, nebo vyzývat k potlačování jiných,“ připomněl advokát Jaroslava Ortman.

Přehrát

00:00 / 00:00

O některých věcech se prostě nežertuje, zdůraznil právník Jaroslav Ortman

„Tady se střetávají dvě ústavní roviny. To je samozřejmě svoboda projevu, svoboda slova. A druhá rovina je, že by měl člověk vždycky mít soucit. To je lidství, humanita.“

Ortman se obává, že pokud Konvička skutečně řekl slova o mletí do masokostní moučky, nebo o koncentračních táborech, pak bude Konvičkova pozice obtížná.

„A co víc. Paragraf 356 o podněcování má tři odstavce a já se obávám, že naplnil ten třetí, a to je, že to spáchal veřejně na počítačové síti a tam je sazba 6 měsíců až tři roky.“

„Jsou věci, o kterých se nežertuje. Lidé se prostě nemelou do masokostní moučky. To je prostě špatně," zdůraznil Jaroslav Ortman.

ČTK, Michaela Široká Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme